Friday, June 27, 2014

Pomoc Rusije


Niko kao Rusija  ne moze olaksati tz. "zemljama zapadnog Balkana"  prijem u Evropsku zajednicu!!
Apsurd, jel' da !?
Jeste, ali, posto je zivot pun apsurda a Balkan posebno, on je ustvari prilicno blizu realnosti.

Jer cim je Rusija pruzila svoju sapu i osvojila neka podrucja Ukrajine, cim je Rusija jasno pokazala da je veoma zainteresovana za svoj uticaj na "zapadnom Balkanu", cim je jasno dala do znanja da je protiv ulaska tih zemalja u NATO, Evropa je ubrzala svoje inicijative, koje su vjerovatno i do tada vec bile planirane, ali tek sada dobijaju na znacaju i u njih se ukuljucuju najznacajniji igraci, zapravo najznacajniji Evropski igrac, Nemacka.
Tako se, na poziv njemacke savezne kancelarke Angele Merkel, 28. avgusta u Berlinu okuplja slijedeca ekipa:   premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri privrede iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije. 
Prije ovoga zemlje ce se u julu okupiti u Dobrovniku. Procesi Brdo ( kod Kranja) i Briuni su vec zapoceli i nastavljaju se...
Prepoznajete?
Kako li se ono zvase zemlja kojoj su nekada svi oni , osim Albanije, pripadali. da podsjetim da je i nakon drugog svjetskog rata na zapadu postojala inicijativa da se napravi federacija ili konfederacija Jugoslavije i Albanije.

Sta je ta zemlja za zapadnog Balkana uradila 1948. godine kada je Rusija ( tada SSSR), nakon sto joj je veoma pomogla u  njenom oslobadjanju od njemackog fasizma, pokusala prekinuti njene veze sa zapadom i stegnuti je u svoj bratski zagrljaj?

Ta zemlja je te godine odbacila Rusiju i od tada vodila svoju relativno nezavisnu politiku igrajuci ulogu lakmus papira i za istok i za zapad.
U novim uslovima, kada se Rusija ponovo dize, kada se Rusija i Kina pripremaju da zajednickim snagama nastupaju protiv dominacije samo nekoliko svjetskih sila okupljenih u jednom vojnom savezu, izgleda da i tom zapadu sada ponovo treba "zapadni Balkan"  kako bi se napredovanje Rusije, a i Kine, sto prije i efikasnije sprijecilo.

Uzimajuci sve to u obzir, pomoc Rusije za laksi i ubrzaniji prijem ostatka zemalja bivse Jugoslavije u Evropsku Uniju i ne izgleda da je veliki apsurd.

Kako se u svemu tome snalaze narodi zemalja zapadnog Bakana, posebno je pitanje. 



No comments:

Post a Comment