Monday, July 07, 2014

PANDORINA DJECA


Kada su se nakon poplava i ostalih pošasti koje su danima tresle i tresu ovo malo zemlje pojavili naslovi u kojima se pominjala Pandora, pomislio sam da su nam Grci poslali neku pomoć ili da počinju dani grčke kulture, ali sam se grdno prevario. Elem, nemam kablovske u novom stanu, obaveza mnogo, ne mogu ni skrolati u dovoljnom obimu kako sam navikao. Propuštam vijesti i crne hronike rutinski, ali Pandora i njena djeca su me ipak našli i rekli: Grofe, vidi što vas dekamo, kao Dekameron.
Pogledam i snimak hapšenja dotičnog gdje on viče da mu je najsretniji dan u životu. Kontam, vjerovatno jeste, ide na odmor, a pare se oročile, vani, pretpostavljam.
Ne znam Čauša Kemala, ne znam mu ni familiju ni prijatelje, ni imovinsko stanje, ništa o tom čovjeku ne znam i samim tim nije zgodno o nepoznatoj osobi pisati, ali uzmem hipotetički sve što pročitam i mukica je, svega mi. Ako je samo dio informacija tačan, onda su on i ekipa gori od poplava. Kada pomislim samo da na svaki račun koji platim stoje tri slova - PDV - a da su Kemal i drugari mu još to sve dodatno oporezovali, burag mi se okrene, nešto bih polomio, državno.
A onda, opet, znam kad god se lomi i pali nešto državno, to od zajedničke kase namiruju, a onda kažu fali para za čamce, nasipe i robne rezerve. Ne more čovjek biti pametan i to ti je. Ni polomiti nije lako. Ja bih, ali šta?
Nego, udubljujući se u Pandorinu djecu nađem još imena tipa Zdravko Cvjetinović, kažu visoki SNSD funkcioner, dobar sa MDfromLA. Pišu još da ga je MD tu postavio.
I haj ga znaj. Jer ako su sve to novinske patke i patci... Onda ja klevećem, a to nije moj cilj. Šta će mi to, samo budale navrat navući. Ali, ako jeste tačno, onda sam gadno iznerviran, jer dok većina ljudi krpi kraj sa krajem i po nekoliko puta dnevno pali digitron da bi bila sigurna da će poravnati mjesečne račune, gospoda se baškare i arče, a sada će i na odmor.
Kažu daje Cvjetinović uhapšen u Gradišci, a daje imao sobu u Taliji, koju su pretresli. Štaš, malo jebeš klinke, malo brojiš milione. To opušta. Klinke lijepo obučene, ti obogaćen, država ojađena, izbori u oktobru i sve normala. Kako to samo kod nas može. Kažu i da je nastanjen u Novom Sadu i da tamo ima brojne poslove. Pa naravno da će imati brojne poslove, ne valja da se pare ubajate i o'lade. Čaušević, Cvjetinović i ostali se terete da su organizovali zločinačku grupu unutar Uprave za indirektno oporezivanje koja je, između ostalog, štitila jednu grupu uvoznika tekstila, nauštrb drugih lica koja su se bavila tim poslovima. Oni su povlaštenim uvoznicima, među kojima je najpoznatiji Anes Sadiković, omogućavali da bez plaćanja carina i ostalih dažbina uvoze robe. Sadiković je, odranije je poznato, imao potpuni monopol na uvoz tekstila iz Turske i Kine u BiH. Fiktivnim fakturama i raznim carinskim i drugim prevarama kod uvoza tekstilne robe i automobila, ova grupa uskraćivala je budžet BiH i po dvije milijarde KM godišnje. Od Čauševićevog odlaska sa direktorske pozicije, sve se nastavilo postavljenjem Zdravka Cvjetinovića za direktora sektora za carine, rekli su tužioci.
I onda kažu da razvijamo domaću proizvodnju. Pa kako, sunce vam vaše, ako taj čovjek uvozi tekstil i ne plaća carine i dažbine?! Onda on u startu ima duplo manje cijene svega što prodaje, a ti Đuraze - pojačaj molitve.
Ovo me dirketno pogađa jer je izbor tekstila i uzoraka u našoj zemljici veoma jadan, te sam kivan i na te uvoznike i njihov ukus / neukus, a opet nisam u prilici da idem u Tursku i tamo to ganjam, kad mi u Bosni gola voda, ne stižem sve ni po Banjoj Luci, sitna djeca a prihodi na granici.
Boli me i to da je neki auto koji šmekam na mobile.de u Švabiji 3.000 eura, a dok dođe u naše silne zemlje i dok Zdravko i Kemal uzmu svoje izađe na 5.000 eura, što mi je već mnogo i tako i dalje vozim svoju staru limuzinu u nadi da ću nekim čudom jednom da osvanem u Švedskoj govoreći svaki put kada čujem za BiH ‘Dra at helvete’ (Idi do đavola), što je ujednio i najstrašnija psovka u Šveda. I sada, kao, taman pred početak predizbornih kampanja, ova bombastična Pandora. Baš me zanima ishod tamo nekada u novembru. U svakom slučaju, rado bih prevario državu za koji milion i uredno pristao da odležim dvije, tri godine, te sa tim u vezi, ako neko ima kakav mastan i nezakonit posao gdje mu treba moj potpis ili uopšte ja - neka me slobodno kontaktira.

Čeka Vas, Vaš

Grof Đuraz

No comments:

Post a Comment