Friday, August 29, 2014

Mario M.: SVEČANOST U REJKJAVIKU


Vjerovatno poslije košarkaške utakmice onaj pravi izvještač mora napraviti neki brejk u glavi, emotivno se resetovati i pretražiti u memoriji onih često odlučujućih desetak sekundi. Jer u ovom sportu brzi obrti u napetim trenucima ne dozvoljavaju opuštanje ni uz TV prenos. Za povratak u objektivno stanje (ako subjekat ikada može biti objektivan) meni je pomogla čaša Carske žilavke iz podruma Grge Vasilja. A potrebno je dati si i malo oduška, jer uspjelo se. Ovom pobjedom protiv Islanda u Rejkjaviku (78:70, +8, -12, +4, +8) BiH je izborila 'prvi šešir' u izvlačenju parova za EuroBasket2015.
BIH: Može se i bez Teletovića (dobio poštedu) discipliniranom igrom kvalitetom izjednačenih igrača, što u startu donosi rezultat (svaki igrač petorke na utakmici preuzima podjednaku odgovornost, mislim da to voli svaki trener). Ali Duško Ivanović nema dvije dobre petorke pa prednost preuzimaju domaćini. Mijenja se taktika ali nervozu podižu precizni šutevi Sjevernjaka. Tek u posljednjoj četvrtini proradi agresivna odbrana što donosi pozitivan rezultat. Najbolji su centar Elmedin Kikanović i 'razigravač' Nemanja Gordić.
ISLAND: Imaju najvišeg na terenu (218), ali selektirana ekipa daje nadu da se može igrati i sa nižim igračima. Pravi predstavnici skandinavske sportske škole: fizički dobro pripremljeni, brzi, disciplinirani u borbi za svaku loptu. Logično, forsirali su taktiku šuta sa linije za tri poena. I to im dvije četvrtine išlo od ruke.
ATMOSFERA: Utakmica je odigrana u istinski sportskom ambijentu. Dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta (cca 2% građana države) pravom publikom koja cijeni sve aktere meča. Već za vrijeme sviranja himni (a obje su u formi simfonijske poeme) kao da se nagovještavala svečanost. Gledaoci, kao na nekoj ritmičkoj vježbi ujednačenim aplauzom podržavaju svoju reprezentaciju. I tako cijelo vrijeme utakmice. Rijetko su na nogama, nema bučnog dovikivanja i zviždanja protivnicima. Na kraju svi se raduju, domaći sa svojom publikom dijele zadovoljstvo, a svi Bosanci i Hercegovci zagrljeni skakuću na sredini igrališta. Jer obje reprezentacije su se plasirale na EuroBasket2015. Sada imaju godinu dana pred sobom da se uigraju.
Vidjelo se, naša reprezentacija posjeduje entuzijazam i želju za afirmacijom i ako se pojača sa par nedostajućih, ako  centri poprave procenat izvođenja slobodnih bacanja, ako se poveća disciplina u igri i komunikacija sa trenerom, ako se nađe novaca za pripreme (i ostalo)...  mogli bi biti više nego solidni na Prvenstvu Evrope 2015.

(mm, 27 VIII 2014.)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...