Sunday, September 21, 2014

IZ BiH SPORADIČNO

Hideo Yamazaki, japanski ambasador u BiH, uputio je putem medija pisanu izjavu usmjerenu direktno ka bosanskohercegovačkim političarima ističući njihovu bahatost i način trošenja javnih prihoda. Yamazaki je naveo da će Vlada njegove zemlje donirati novac poplavljenim područjima bez posredovanja bh. vlasti, u koje nema povjerenja. Naveo je i praksu bh. političara koji budžetski novac umjesto za oporavak privrede troše za lična osiguranja, skupocjene službene automobile i policijsku pratnju. Analitičari vjeruju da političari neće ni trepnuti zbog opomena.
*
Nakon Dana žalosti povodom tragične pogibije pet rudara u jami Raspotočje u više gradova Federacije BiH najavljeni su mirni protesti protiv aktuelne vlasti zbog niskog stepena sigurnosti i loših radnih uslova u rudnicima uglja.
*

I pored loših vremenskih uslova u Banjaluci su uspješno završena međunarodna sportska takmičenja: Svjetsko u padobranstvu i Evropsko za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama. Na Svjetskom padobranskom prvenstvu održanom u Zalužanima učestvovalo je više od 350 takmičara iz cijelog svijeta, a najveći uspjeh ostvarile su reprezentacije Francuske i Rusije koje su oborile i svjetske rekorde.
*
Predizborna kampanja u BiH traje do 11. oktobra kada je dan predizborne šutnje. Na ovim Opštim izborima (12. oktobra) građani BiH će birati članove Predsjedništva BiH iz tri konstitutivna naroda, zastupnike u državni parlament, zastupnike u entitetske i kantonalne parlamente.
Centralna izborna komisija je ovjerila 735 kandidatskih listi i 7.748 kandidata, od kojih su 3.276 žene (42 %) a 4.472 muškarci (58 %).
U Federaciji BiH moći će moći glasati 2.037.076, u Republici Srpskoj 1.241.832, a u Brčko distriktu BiH 45.317 osoba. Sa pravom glasa izvan BiH je registrovano 42.139 osoba.
Centralna izborna komisija je pozvala sve stranke, odnosno sve političke subjekte da predizbornu kampanju vode u fer i korektnoj atmosferi, da se suzdrže od nacionalističkih i antidržavnih poruka, odnosno da se predstave građanima u demokratskoj atmosferi.
*
Izreka: ‘na mladima svijet ostaje’ u BiH gubi vrijednost, jer statistički gledano stanovništvo se ubraja u starije. Prosječna starost bh populacije je 40,8 godina. Doduše, ni u ‘komšiluku’ situacija nije povoljnija, jer u Srbiji je prosjek 41,9, a u Hrvatskoj 42,1 godinu, ali u brojnim drugim državama u svijetu, ukupno gledano stanovništvo još nije punoljetno. Demografska slika u BiH, kao i u okruženju, već dugo je izuzetno nepovoljna.
*
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je čestitku Marinu Čiliću povodom osvajanja teniskog Grand Slam turnira US Open: "Od srca Vam upućujem iskrene čestitke za veliki uspjeh koji ste postigli pobijedivši na jednom od četiri najveća svjetska teniska turnira. Vaš trijumf obradovao je i vaše brojne navijače i građane u Bosni i Hercegovini. Ovo je još jedna potvrda da je Bosna i Hercegovina nepresušno vrelo sportskih talenata i zemlja u kojoj su rođeni brojni šampioni u pojedinačnim i ekipnim sportovima. Želim Vam još puno lične sreće, zdravlja i sportskih uspjeha."  
Marin Čilić je inače rođen u Međugorju i do svoje petnaeste godine je igrao za BiH. Sada je prvi reket  hrvatske reprezentacije. Porez plaća u kneževini Monako.
*

U povodu 100. godišnjice rođenja legendarnog rudara i udarnika Alije Sirotanovića na Trgu rudara u Brezi održano je takmičenje u brzini utovara uglja. Pobijedio je Semir Mehić, rudar rudnika mrkog uglja Breza koji je lopatom ‘omladinka’ za četiri minute I 20 sekundi utovario predviđenu tonu uglja.
Najbrži je bio rudar Semir Mehić iz Rudnika mrkog uglja Breza. On je takmičeći se na Trgu rudara u Brezi za četiri minute i 20 sekundi lopatom "omladinkom" utovario predviđenu tonu uglja. I nagrađen je tom količinom uglja koju je rekordno natovario.
*

Bosanci i Hercegovci ne stoje najbolje ni na listi konzumiranja alkohola. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije na prvom mjestu globalne tabele su Bjelorusi, slijede Moldavci, Litvanci pa tek onda Rusi… prate ih Rumuni, Ukrajinci, Andorci, Mađari… U Regiji vodi Srbija gdje se godišnje po čovjeku popije12,6 litara alkohola, slijede Hrvatska (12,2), Slovenija (11,6) i Crna Gora (8,7). Na dnu su BiH (7,1) i Makedonija (6,7).

No comments:

Post a Comment