Monday, September 01, 2014

Omer Karabeg: Izbori u Srpskoj

OMER KARABEG: Da li će Milorad Dodik uspeti da odnese pobedu na oktobarskim izborima u Republici Srpskoj razgovaraju dva analitičara iz Banjaluke - Svetlana Cenić i Damir Miljević.
DAMIR MILJEVIĆ: Dodik se trudi da nametne temu o ugroženosti Republike Srpske da bi izbjegao priču o katastrofalnoj ekonomskoj situaciji. Sada je počeo da govori i da je on lično ugrožen. Ipak, da li će pobjediti zavisi od opozicije - to jeste da li će ona prihvatiti njegovu priču ili će kampanju usmjeriti na prave teme.
SVETLANA CENIĆ: Najpre smo bili ugroženi od pola miliona Arapa, a sada imamo 100 miliona Turaka protiv Republike Srpske. Priča o probosanskim strankama lansirana je nakon poplava. Ko god kaže bilo šta dobro za državu BiH - to je odmah probošnjaštvo i to se tretira kao veliki greh. Ova se vlast najviše boji da se narod u BiH ne ujedini, da etničke barijere ne popuste. One su tokom građanskih protesta malo napukle, a tokom poplava voda koja je, nažalost, odnela imanja - odnela je i neke barijere. Pokazalo se da ljudi različitih nacija mogu da sarađuju, ali da to sprečava vlast
MILJEVIĆ: Milorad Dodik pokušava da se predstavi kao jedini branitelj i zaštitnik Republike Srpske, a svi ostali su, po njemu, ili probosanske snage ili strani plaćenici ili domaći izdajnici.Ta priča je smiješna, ali njemu nije preostalo ništa drugo nego da na taj način pokuša da homogenizuje biračko tijelo, poručujući građanima da su svi nečije sluge, a da samo on stoji na braniku Republike Srpske.
CENIĆ: Dodik je u stanju da kaže svašta. Preneta je sa nekog anonimnog portala vest o navodnoj izjavi turskog premijera Erdogana da će sto miliona Turaka braniti BiH, pa je Dodik odmah napisao pismo Vučiću i jedva dočekao da ode kod njega na kanabe i da se tamo uslika. Bez obzira na to što su tu vest svi demantovali, on je nastavio da tvrdi da mi sigurno znamo da je Erdogan to rekao. Ne znam ko smo to mi, jer on mene ne predstavlja.
MILJEVIĆ: Dodik pod sobom ima 90 posto medija. A poznato je da, ako dovoljno dugo trubite jednu glupost kao što je priča da je predsednik opozicione SDS Mladen Bosić veleizdajnik, može se desiti da neko u to i povjeruje.
CENIĆ: Problem je u tome što opozicija nema program. Ne može im osnovni cilj biti - smenićemo Dodika i pohapsićemo i razjurićemo kriminalce. Opozicija poseže za igrom prebacivanja loptice sa Miloradom Dodikom, jer oni ako dođu na vlast, ne znaju šta će raditi.
MILJEVIĆ: Tačno je da niko nema program. Partija Milorada Dodika ga sigurno nema. Od svih onih obećanja koja su dali na prošlim izborima - nijedno nisu ostvarili. Kada je u pitanju opozicija, mislim da bi ona u narednih 15 do 20 dana morala da izađe sa suvislim programom. Ako se to ne desi, birači će biti u situaciji da se opredeljuju prema tome ko je veća alapača, s obzirom da ni vlast, ni opozicija neće imati nikakav program.
KARABEG: Čini se da u poslednje vreme Beograd ide na ruku Dodiku.
CENIĆ: Ja imam jedan drugi osećaj da Kusturica, Vučić i Dodik imaju istog tatu, samo ja postavljam pitanje gde je taj tata i što se konačno ne pojavi. Meni je neshvatljivo da Vučić sebi kao političaru može da dozvoli da odnese 100.000 evra u Andrićgrad, znajući da je taj novac uzet sa krvavih leđa poreskih obveznika, koje niko o tome ništa nije pitao. Znajući ko je gospodin Kusturica, mislim da je on najviše profitirao od tih projekata. Sad se priprama I izgradnja etno sela u opštini Sokolac. S obzirom na to da gospodin Vučić ima starhovito mnogo problema u svom dvorištu, on želi da pokaže da na Republiku Srpsku gleda kao na svoje čedo ili barem na svoje usvojeno čedo, pa građanima Republike Srpske daje signale da je Srbija uz njih, a Evropskoj uniji šalje poruke da poštuje teritorijalni integritet BiH.

(Most radija Slobodna Evropa)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...