Monday, September 08, 2014

‘To je bolna tačka svih rudnika, viša sila ne može se predvidjeti’

Kako citam, ako dobro citam, a ne mogu da vjerujem da istinu citam: U Federaciji dan zalosti. Zar samo u Federaciji?! Jos uvijek ne mogu da vjerujem? Pa zar rudari, radnici, jadnici koji pate, zar ni tragedija, ni nesreca ne povezuju ljude koji zive jedni pored drugih?! Gdje je sada vjera u Boga, milosrdje?! Gdje su sada hiljade novih i starih vjernika da kazu sta i kako  to vjera uci da se radi.... 
Volio bih da grijesim. 
Neka u miru pocivaju  Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac...

***********************


(Obrušavanje je sve odnijelo, a neki jaki vjetar je puhao sa svih strana - rudar Muris Tutnjić)
Dijeli
Briga za kolege koji su nestali u rudarskoj nesreći u jami Raspotočje jedino je što zaokuplja misli Murisa Tutnjića, rudara koji se oporavlja od povreda zadobijenih u urušavanju jame.
Tutnjić se jučer (4.IX) uspio izvući iz jame, a ustanovljene su mu povrede glave, leđa i stomaka. Noć je proveo u Kantonalnoj bolnici Zenica. "Pogođen sam ovim događajem", kazao je i dodao da ne može zamisliti da su u toj nesreći izgubljeni mladi životi.
U toku nesreće je bio u smjeni. Nakon što je odradio dio posla, krenuo je prema drugoj traci i tada se desio udar. "Odjednom… bez ikakvog upozorenja... Bio sam zatrpan ugljem... Jednostavno sam nestao", svjedoči ovaj rudar.
Potom se digla ogromna prašina. Muris je bio sam i nikoga nije bilo na nekoliko stotina metara. "Bio sam prekriven ugljem i raznim drugim materijalom. Nakon desetak minuta sam došao sebi i pokušao sam doći do govornog uređaja da, prema uputstvima, javim dežurnom, ali nisam mogao uspostaviti vezu", sjeća se Muris.
Na 600 metara dubine
On se potom uputio ka trafostanici, u kojoj je postojao telefon. Do trafostanice je mogao doći jedino puzeći. "Tamo su postojala vrata i drvene pregrade, ali je obrušavanje sve odnijelo. Neki jaki vjetar je puhao sa svih strana… Nisam mogao doći do telefona, jer je i on nestao…"
Kada je otpuzao natrag do govornog uređaja, spojio je dvije žice i uspostavio kontakt.
"Javio mi se vođa smjene rudarske službe. Kazao sam da sam povrijeđen i da su ljudi ugroženi dalje od mene. Dok sam to uspio izgovoriti, oni su sišli. Oni su me prihvatili, izvukli vani. Dalje nisam svjestan ničega", svjedoči ovaj iskusni rudar.
Muris Tutnjić već 30 godina radi u rudniku i jedan je od najstarijih u smjeni. U trenutku nesreće nalazio se na dubini od blizu 600 metara, prema vlastitoj procjeni, i ni sada mu nije jasno kako se uspio spasiti.
'Bolna tačka rudnika'
Nakon što je javio za nesreću, krenuo je prema kolegama koji se nalaze dublje u jami, bez obzira što je bio sav krvav.
Ovo je treći gorski udar koji je zadesio jamu Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica od početka godine.
Muris nije bio na poslu kada su se prethodna dva udara desila, budući da se nalazio na bolovanju nakon povrede. Imao je prijelom na šaci i operaciju. Za ovog iskusnog rudara gorske nesreće nisu novina. To je bolna tačka svih rudnika, viša sila koja se ne može predvidjeti.
Fahrudin Smailović

(Al Jazeera)

No comments:

Post a Comment