Thursday, October 16, 2014

Iz BL arhive: PRVA BANJALUČKA KINA

Kino Edison
Muzika je bila povezana s razvitkom filmske umjetnosti. U vrijeme nijemog filma na svakoj predstavi bila je priređena vokalna i instrumentalna pratnja. Prve filmske predstave sa svojim elektrobioskopom imao je Karlo Fridrih Lifka iz Saza u Češkoj. Na jednom od narednih gostovanja 9. juna 1905. u Banjaluci mu se rodio sin Karlo Aleksandar Lifka, koji je dobio ime po Aleksandru Lifki iz Saza u Čehoslovačkoj. Obojica su značajna imena u jugoslovenskoj filmskoj industriji.
Prvo moderno kino u Banjaluci otvorio je 20. maja 1911. draguljar i zlatar Moric Gotlib. Nazvao ga je „Elektro-bioskop". Ali ga je već 31. avgusta 1911. prodao Ignacu Faulveteru. Prve filmske kadrove o Banjaluci snimila je firma „Pathe Freres" juna 1914, kad je snimala film o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. Film je sačuvan i 4. aprila 1920. donesena je odluka da se otkupi. Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu dala je saopštenje 2. marta 1920. da je „Bosna" d.d. za filmsku industriju dobila odobrenje da u Sarajevu otvori svoju filijalu i djeluje na području Bosne i Hercegovine. Drugo filmsko snimanje Banjaluke bilo je u avgustu 1935, kad je u Banjaluku doputovao Franjo Ledić, suvlasnik Narodne filmske industrije u Zagrebu. On je 16. avgusta 1935. započeo snimanje kadrova u Banjaluci za film o EEE Vrbaskoj banovini.
Nekadašnje kino Komunističke partije „Union" od 23. decembra 1921. postalo je vlasništvo Antonije Stevanović i Ljubomira Dimitrijevića. Ime je promijenjeno u „Balkan". Dimitrijević je ostao vlasnik do 4. decembra 1930. Kino „Edison" bilo je vlasništvo Josifa Gasparidesa. Od njega je 10. septembra 1925. godine kino kupio Vlado Milanović i vodio do 25. septembra 1937. Mladen Ćurčija, vlasnik moderne parne pekare, otvorio je Ton-kino „Građanski". Na temelju dozvole od 12. februara 1937. godine kino je preselio u Aleju. Pola godine iza toga, 24. septembra 1937, Mladen Ćurčija je registrovao „Luksor-ton kino" i „Palaston kino", oba moderno opremljena.

(iz Banjaluka, 1990. - Milan Vukomanović)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...