Sunday, November 30, 2014

NN: Obilježen Dan Elektrotehničkog fakulteta

Znam da je dosta vas, koji ponekada ili redovno ulazite na ovaj blog, vezano za ETF u Banjaluci. Jedna vijest, zapravo, vise od vijesti jedna slika,  privukala mi je paznju. Slika nase cuvene cetrnaestice, najvece sale na ETF-u. Sale u kojoj su odrzavana mnoga predavanja, mnogi ispiti i sale u kojoj je zapoceo nas KSET. Mislim da su na slici isti oni stolovi, mozda malo sredjeni,  koje smo svakog petka iznosili  i svake nedjelje navece unosili u tu salu. Sjetih se i ciscenja, mazanja i glancanja parketa u toj sali. Uslov da organizujemo plesne veceri u na Fakultetu koji smo dobili od rukovodstva fakulteta je bio da u ponedjeljak sve bude uglancano kao da se na Fakultetu izmedju petka i ponedjeljka nista nije desavalo.
Drago mi je i sto se obiljezava Dan ETF a ne Krsna slava  ETF. Ne znam ni da li nas bivsi fakultet ima Krsnu slavu. Ako je i ima morala bi biti Sveti Nikola ( Tesla).
****************


BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija čestitao je danas nastavnicima i studentima Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Dan fakulteta i istakao da će resorno ministarstvo maksimalno podržavati ovu, ali i sve druge visokoškolske ustanove koje imaju jaku vezu sa privredom.
Mutabdžija je novinarima rekao da organizovanje trećeg ciklusa studija na ovom fakultetu predstavlja novi kvalitet i novi sistem vrijednosti koji treba da zaživi i na svim drugim fakultetima.
"Na doktorskom studiju na Elektrotehničkom fakultetu imamo jaku vezu sa naučno-istraživačkim radom", rekao je Mutabdžija, koji je prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.
On je istakao da će resorno ministarstvo maksimalno podržavati ovaj fakultet, ali i sve fakultete koji imaju jaku vezu sa privredom i koji u skladu sa svojim prostornim i nastavnim kapacitetima mogu povećati kvote za upis studenata na prvi i drugi ciklus studija.
Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Dokić rekao je da će na današnjoj svečanoj akademiji biti promovisan 41 diplomirani inženjer. 
On je naveo da je ovaj fakultet "čekao" 52 generacije da se pojavi student koji ga je završio za manje od četiri godine sa prosjekom 10. "To je Filip Savić koji je na naše zadovoljstvo sada već na master studiju u Norveškoj", rekao je Dokić.
On je naveo da od marta na ovom fakultetu radi Institut "RT-RK" /računarska tehnika - računarske komunikacije/ osnovan zajednički sa institutom iz Novog Sada, koji zapošljava 20 inženjera.
"U Institutu se trenutno radi elektronika koja će biti ugrađivana od 2018. godine u vozila jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača putničkih automobila", rekao je Dokić i dodao da je plan Instituta da do kraja 2018. godine zapošljava između 150 i 200 inženjera.
Dokić je naglasio da na biroima rada nema diplomiranih inženjera elektrotehnike, da su traženi i da firme dolaze na treću godinu studija i angažuju ih.
On je rekao da Fakultet raspolaže savremenom opremom čija vrijednost premašuje tri i po miliona KM, te da trenutno na tri studijska programa studira 867 studenata. 
"U ovoj školskoj godini upisali smo 251 studenata, što je povećanje veće od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a oko 50 odsto više nego pretprošle godine", kaže Dokić i dodaje da je od 1962. godine na ETF diplomiralo oko 2.300 studenata.
Simo Savić, otac najboljeg studenta u istoriji Elektrotehničkog fakulteta Filipa Savića, rekao je da je zadovoljan i ponosan zbog uspjeha svog sina, ističući da će Filip koji je završio studijski program Elektronika i telekomunikacije, nakon master studija u Norveškoj, u okviru programa "Erazmus plus" ići na godinu dana u NJemačku.
Aleksandar Marković koji je završio studijski program Elektroenergetski i industrijski sistemi sa prosjekom 9,43 rekao je da je bilo potrebno mnogo truda i rada da se postigne ovakav uspjeh, naglasivši da se to isplatilo.
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić. 
(Nezavisne novine)

No comments:

Post a Comment