Thursday, November 13, 2014

Omer Karabeg: PUTINOVA PARADA


OMER KARABEG je inicirao razgovor o nedavnoj posjeti Srbiji predsjednika Rusije Vladimira Putina u kome su učestvovali Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose Srbije te dugogodišnji ambasador Jugoslavije i Srbije i Filip Ejdus, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka.


FILIP EJDUS: Meni se čini da Putinova poseta, kao i odnosi između Srbije i Rusije, reflektuju duboki identitetski konflikt koji postoji u Srbiji - konflikt između proevropskog identiteta Srbije, koji je u stvaranju, i bratskih osećanja prema Rusiji. Srbija je raspolućena između ova dva kolektivna identiteta i ona zapravo izbegava da se opredeli.


DUŠAN LAZIĆ: Ne bih se složio sa stavom da je parada bila guranje prsta u oko Evropskoj uniji. Pre bi se reklo da verovatno nije prijala Zapadu. To se vidi po reagovanju Zapada. Nisu se mnogo uznemirili, već su to prihvatili kao neku neminovnost i kao unutrašnju potrebu Srbije.
EJDUS: Organizovati ovakav doček sa vojnom paradom u trenutku kada je Putin označen kao krivac za veliki deo problema koji se dešavaju u Ukrajini i u trenutku kada Evropska unija, čiji član želite da postanete, od vas zahteva da uvedete sankcije Rusiji - mislim da je to neka vrsta prsta u oko.
LAZIĆ: Treba biti pragmatičan i imati u vidu da u narednih pet godina neće biti primanja novih članova u Evropsku uniju. Postavlja se pitanje zašto onda Srbija ne bi razvijanjem odnosa sa Rusijom poboljšala svoju ekonomsku situaciju.
EJDUS: Smatram da je pomeranje manifestacije posvećene 70-godišnjici oslobođenja Beograda za četiri dana samo zbog toga što je Putin 20. oktobra, na dan oslobođenja Beograda, imao pametnija posla - oblik političkog udvorištva zbog kojeg je mnoge u Srbiji danas sramota.
LAZIĆ: Bilo je dosta elemenata snishodljivog ponašanja, ali se to ne može reći samo za rukovodstvo. To je bilo rasprostranjeno u javnosti i među građanima. Bilo je dosta manifestacija koje su neprimerene međudržavnim posetama koje bi u svakom slučaju ubuduće trebalo izbegavati i svesti ih u granice koje određuje protokol.
EJDUS: Naprednjačka vlada je na početku svoga mandata napravila veliki iskorak prema Evropskoj uniji. Potpisan je Briselski sporazum, započeti su pregovori sa Prištinom i sada ova vlada, pošto ima nameru da ostane na vlasti, balansira, znajući da su ljudi orijentisani ne samo proevropski nego i proruski, i stvara privid ekvidistance prema Moskvi i prema Briselu. To ima smisla samo na unutrašnjem planu. Na spoljnopolitičkom planu to ima veliku cenu jer pokazuje veliku neodlučnost i neodređenost.
LAZIĆ: Mislim da je ova poseta Putina ojačala prorusko raspoloženje u Srbiji. U kojoj i kolikoj meri - to je teško u ovom momentu reći.
EJDUS: Osim cilja da uđe u Evropsku uniju Vlada nema neku jasnu strategiju šta će sa Kosovom, šta će sa Rusijom, šta će sa regionom. I ona prethodna vlada, u kojoj je ministar inostranih poslova bio Vuk Jeremić, taktički je odlično igrala diplomatsku igru oko nepriznavanja Kosova, ali je strategija bila pogrešna. Vuk Jeremić je odlično igrao partiju šaha koja je bila osuđena na neuspeh. Tako i ova sadašnja vlada taktizira i deluje okretno, ali čini mi se da nema jasnu ideju šta želi da uradi.
LAZIĆ: Da li se Vučić okreće prema Moskvi - teško je reći, ali da vodi računa o ruskim interesima, to je nesumnjivo i to dobija na intenzitetu upravo prilikom ovakvih poseta, kao što je bila Putinova.

(Most Radija Slobodna Evropa)

No comments:

Post a Comment