Wednesday, December 03, 2014

Sule: 1950-e- Nastanak YU Rock 'N' Roll -a- priča No.2



Jedan od prvih poznatih izvođača u Jugoslaviji i u svijetu bio je hrvatski pjevač šlagera Ivo Robić, koji je pjevao na sceni još u 40-ima.
Osim domaće, imao je i uspješnu međunarodnu karijeru.
On je bi prvi izvođač poznate pjesme „Strangers In The Night“, pretekavši i Franka Sinatru koji je svoju verziju snimio tek kasnije, 1966. godine.

Robić je inače blisko sarađivao sa Bertom Kaempfertom, predstavnikom britanske izdavačke kuće Polydor u Njemačkoj, koji je Beatlesima omogućio da sa Tonyem Sheridanom naprave svoje prve komercijalne snimke, „My Bonnie“, „Ain't She Sweet“ i „Cry For A Shadow“.


Ivo Robić

Arsen Dedić je bio autentičan začetnik autorske pjesme i literarne šansone. Svojim radom je izvršio posredan, ali značajan uticaj na rock scenu u Jugoslaviji. Krajem 50-ih godina, Dedić počinje sa svojim prvim kompozitorskim radovima vezanim za klasičnu muziku, ali piše i tekstove za zabavnu muziku po pseudonimom Igor Krimov.

U isto vrijeme pristupa vokalnim grupama Syrinx, Zagrebački vokalni kvartet i Melos. Sa njima snima prve ploče na kojima su prepjevi starih hitova.
Prvu ploču je objavio s ljubljanskim Dixieland ansamblom i na njoj su pjesme „Zapleši tvist“, prepjev plesme Let's twist
Again“ Chubby Checkera i „Rođena za mene“ ili „Nata per me“ Andriana Celletana.
Tokom daljnjeg rada pod uticajem italijanske kancone-Gina Paolija jača svoje autorsko samopouzdanje, a kao kompletan autor prvi put se predstavlja 1963. godine.
Od 1964. godine radi kao samostalan umjetnik.
Prvi slistički koncert održao je u decembru 1965. godine u beogradskom Domu sindikata.  



Arsen Dedić

No comments:

Post a Comment