Friday, January 23, 2015

NIN-ova nagrada književniku Filipu Davidu


Ovogodišnju NIN-ovu nagradu za roman godine, dobio je pisac Filip David za roman “Kuća sećanja i zaborava”. U najužem izboru za ovogodišnju NIN-ovu nagradu našla su se tri romana: “Sabo je stao” Ota Horvata, “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida i “Životinjsko carstvo” Davida Albaharija. Nagradu za roman godine dobio je pisac Filip David uz obrazloženje žirija (Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac):
“Roman Filipa Davida ‘Kuća sećanja i zaborava’ je sugestivna studija zla – zla u istoriji, zla u čoveku – koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija. Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla: ‘Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla.’
Roman Filipa Davida je umetnički dosledan, precizno osmišljenj i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu ali i pamćenje kao silu koja sve nadilazi.”
Nakon saopštenja odluke žirija Filip David je izjavio: “Ova nagrada je opasna po zdravlje pisca, jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor pa sve do ovog trenutka tenzije stalno rastu, pisac hteo ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi. ”
(agencije)

No comments:

Post a Comment