Thursday, February 12, 2015

Pao Brian Williams


Ne znam  da li je vijest o suspenziji cuvenog novinara, urednika NBC vijesti, izvjestioca sa mnogih kriznih i ratnih podrucja stigla do Balkana, ali je veoma zanimljiva i trebalo bi je cuti.

Naime, cuveni urednik je prvo prisiljen da se istog dana kada je vijest o njegovim laznim izjestajima procurila povuce sa programa i uzme neplaceno, a onda je rukovodstvo televizijske kuce NBC ( ne treba mijesati sa CNN, ali je u Sjevenoj Americi NBC skoro pa jednaka po gledanosti sa CNN) suspendovalo svoga urednika na 6 mjeseci, bez placanja.
A ttih 6 mjeseci nisu bez razloga. To je vrijeme potrebno njima da donesu pravilnu odluku kako ih suspendovani urednik ne bi mogao dobiti na sudu, ukoliko odluci da it tuzi.
Vec sada se zna da je Brian Williams profesionalno mrtav za tu kucu a i za bilo kakvu novinarsku kucu.
Sta je on to uradio?
Do sada je isplivalo da je rekao da je pocetkom rata u Iraku prezivio pad helikoptera nakon sto je helikopter u kome je bio pogodjen raketom. Neko, ko nije bio posebno lijen, ustanovio je da je to obicna laz i da je on bio u helikopteru koji je sat kasnije dosao na lice mjesta.
Druga stvar za koju ga terete je izvjestavanje sa lica mjesta,  iz New Orleansa  nakon uragana Katarina.
Tada je, a i ja se toga sjecam, panicno izvjestavao da je vidio leseve koji plove glavnom ulicom New Orleansa. Naravno, niko drugi nije vidio te leseve, ali je hrabri reporter nagradjen svojom zrtvom da se pojavi i izvjestava sa jednog takvog mjesta.

Ne idealizujuci americku demokratiju, pitam se, kad ce i da li ce ikada,  kod nas neki od novinara odgovarati za lazi koje su sirili i koje i danas sire, za sijanje panike, mrznje...





No comments:

Post a Comment