Thursday, April 16, 2015

Banja Luka prije zemljotresa 1969. godine

G. D. piše u www.klix.ba

Banju Luku je 27. oktobra 1969. godine pogodio razoran zemljotres jačine šest stepeni prema Richterovoj skali. Počeo je neuobičajeno jakim prethodnim udarom u noći 26. oktobra u 02:55, a podrhtavanje tla se nastavilo do 08:53. Zemljotres se desio u 16:35. Hipocentar je bio 20 kilometara ispod grada.
Zemljotres je devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 osoba je teže i lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpjela znatne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa znatno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prekinula proizvodnju. Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su tek započetu školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija. I upravo nad tom urbanizacijom mnogi stariji Banjalučani danas uzdišu, prisjećajući se kako je Banja Luka nekada izgledala. A kako je Banja Luka izgledala prije zemljotresa, kada nije bilo većine objekata po kojima je Banja Luka danas prepoznatljiva, možete pogledati na fotografijama.



Banjalučka Realka
Banjalučka željeznička stanica
Bašta hotela Bosna
Ferhadija i sahat-kula
Gradski most
Gradski park
Kastel
Panorama Banje Luke
Park Petra Kočića
Pogled na centar s nebodera
Titanik zgrada
Džinića palata

4 comments:

  1. Ne rzumijem gdje autor nadje te pogresne cinjenice o zemljotresu.Vrijeme ,datumi nesto bas ne stima sa onim sto se desilo ako se dobro sjecam.
    Pozzz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedino su slike lijepe, ostalo sve pogresno, kosmarno. Hipocentar bi trebao biti epicentar itd. Kako bi rekli makedonci "new primitivizam" haha.

      Delete
    2. Žarište zemljotresa ispod površine zemlje - hipocentar, na površini - epicentar. Autor je naveo "ispod grada" znači hipocentar. Čudna mi je dubina, samo 20km

      Delete
  2. U pravu si gospodine Nepoznati. Sve sto si rekao i sam sam primijetio prije objavljivanja. Nisam se ogradio, jer ipak cijenim neciji napor da nas podsjeti na noviju istoriju naseg grada, pa makar i neki podace ne bili najprecizniji. Za hipocentar sam pomislio da je neki novi izraz za epicentar kao sto su novi nazivi ulica, naselja... A i slike su mi se, kao i tebi, svidjele.

    ReplyDelete