Wednesday, June 03, 2015

Elektrijada 2015.

Neke  od vas koji ste nekada  ucestvovali na Elektrijadama, obradovace ova vijest. Tradicija Elektrijada se nastavlja! Cak se i prosiila na druge zemlje; ne samo one iz "ex-Yu". 

***********************************
Prvi Susreti studenata elektrotehnike su održani 1960. godine u Beogradu. Tada se nije ni očekivalo da bi taj događaj mogao da doživi i svoju 50. godišnjicu. Danas je Elektrijada manifestacija koja svake godine okuplja oko 2000 studenata sa preko 20 fakulteta iz različitih zemalja. U znak sećanja na održavanje prve Elektrijade, u Beogradu je 9. aprila 2010. održan skup predstavnika svih fakulteta koji aktivno učestvuju na Elektrijadi.

***********************

55. međunarodni susreti studenata elektrotehnike — Elektrijada 2015 odrzana je u Bečićima (Crna gora) u terminu 19-24. maj 2015.

Međunarodni susreti studenata elektrotehnike, poznatiji kao Elektrijada, tradicionalno se održavaju već pola veka na prostorima bivše Jugoslavije i predstavljaju najveći godišnji skup studenata elektrotehnike u Evropi. Elektrijada kroz svoje programe širi i populariše sve sfere aktivnog studentskog života – naučni rad, takmičenja u znanju, sportska takmičenja, edukativne programe, zabavu i druženje.
Petodnevni program Elektrijade se svake godine održava na atraktivnim turističkim destinacijama, gde se uz dobro organizovan program, lepu prirodu i dobro poznatu energiju studenata, aktivnosti sprovode u atmosferi zdrave konkurencije i prijateljstva. Poslednjih godina Elektrijada broji preko 2000 učesnika sa 30 fakulteta iz čitave Evrope. Pored studenata iz Srbije, redovni učesnici Elektrijade su i studenti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Nemačke i drugih evropskih zemalja.
Formalni deo ove manifestacije čine takmičenja u znanju i sportu, gde se studenti takmiče u individualnoj konkurenciji, ali i ekipno za plasman svojih fakulteta. Takođe, na Elektrijadi se organizuju prezentacije studentskih radova i projekata, diskusije o novim trendovima u obrazovanju, seminari o modernim naučnim dostignućima iz oblasti elektrotehnike, izložbe Muzeja Nikole Tesle, prezentacije firmi iz struke.
Elektrijada za većinu studenata predstavlja izvor pozitivne energije, dobru zabavu i nezaboravne momente, a samim tim najlepše provedeno vreme u toku studiranja. Ako možete da zamislite 2000 studenata pet dana zajedno na jednom mestu, kako se dobro provode 24 časa dnevno, tako što se takmiče u nauci, navijaju na utakmicama za svoje fakultete, zabavljaju skoro uopšte nespavajući, onda možda imate dobru predstavu o Elektrijadi. Teško je opisati to jedinstveno iskustvo i, svakako ga je vredno doživeti.








No comments:

Post a Comment