Saturday, June 13, 2015

NBA play-off, cetvrta utakmica


Vjerovatno je vama koji pratite NBA rezultat cetvrte utamice poznat.
Na moju radost, Golden state Warriors su u Cilvelendu ubjedljivo pobijedili Cavalierse.
Necu o utakmici. Vi koji to pratite ste je vec vidjeli ili procitali izvjestaje. Izgleda da Cavaliersi gube snagu, da ne mogu vise pratiti tempo koji su sami nametnuli u prve dvije utakmice. Pored toga, nisu se uspjeli prilagoditi niskoj postavi Warriorsa sa odlicnim Iguodalon, koji je izvanredno cuvao LeBrona, u prvoj postavi. Da se malo ispravim. LeBrona, niko ne moze cuvati. Moze ga samo prisiljavati ( i to samo ponekada) na najteza moguca rjesenja. Pa onda , ako nije njegov dan, on ce fulati a ako jest, sto je mnogo cesce, on ce i tada bosti iz svake pozicije ili dijeliti lopte kao na tanjiru.
Sinoc nije bio LeBronov dan i Cavaliersi su izgubili.

Medjutim, ja bih, povodom ove utakmice, o necemu drugome. U prvom poluvremenu LeBron je u jednom prodoru na kos bio fauliran, pao na kamermana i glavom udario u njegovu kameru. I pored dvije velike rasjekotine na glavi koje su krvarile, nastavio je igrati. Sta drugo ocekivati od njega. On je jednostavno zvijer na terenu i primjer igraca koji ce poginuti za pobjedu. Sigurno najbolji kosarkas danasnjice koji ce vjerovatno jednog dana biti proglasen najboljim kosarkasem u dotadasnjoj istoriji kosarke. On objedinjuje kvalitete dvojice najvecih, Jordana i Megic Johnsona. I dodatno snazniji je od njih dvojice zajedno.


E kad se takav div vidi na patosu sa dubokim rasjeklinama na glavi, onda covjek ne moze a da ne upita da li ti kamermani trebaju da budu na samo metar ili dva od ceone linije ispod kosa. Koliko sam vec puta to pitao gledajuci utakmice i gledajuci kako se ti danasnji gladijatori sudaraju sa kamermanima i njihovom skalamerijom i povrijedjuju. Sve to samo zbog toga da bi "sredstva informisanja" imala ekskluzivna mjesta da snime ili prenesu svaku akciju iz najboljeg moguceg ugla. I tu nema dileme, to je odluka NBA rukovodstva, vlasnika lige, klubova... Jer informisanje je veoma vazno. Popularise sport, donosi nove gledaoce, nove dolare. Kosarka je veoma profitabilan sport. Milijarde dolara se vrte oko NBA lige. Ugovori za prva na TV prenose su ogromni.
Koliko god smatram da je NBA liga vodjena pametno, mislim da u ovom segmentu zbog dolara i zarade rizikuju zdravlje igraca. A to je ipak nedopustivo.

Vec se moze predvidjeti da  ce se nakon ove utamice, jer radi se o povredi najveceg igraca i onoga koji donosi najvece zarade, u NBA razgovarati o pomicanju kamermana dalje od ceonih linija. Vjerovatno se oni koji vode tu ligu u strahu  pitaju sta bi bilo, i koliko bi zarada opala da se LeBron teze povrijedio i da nije u stanju da nastavi igrati do kraja play-offa.
Predvidjam da ce dolar ponovo biti odlucujuci faktor.
Zivi bili - pa vidjeli!


No comments:

Post a Comment