Wednesday, July 01, 2015

Sule: 1960-e: Električari-priča No.9

Sarajevski Indexi se pojavljuju 1962. godine, u vrijeme prvih uspjeha Zlatnih dečaka i Crvenih koralja. Bili su uticajni ne samo i SR BiH već i u ostatku Jugoslavije.

VIS Indexi

 Uz grupu Pauk predstavljaju početak poznate Sarajevske škole pop rocka. Kroz Indexe je prošlo mnoštvo velikih muzičara, ali zaštitni znak grupe bili su i ostali pjevač Davorin Popović-Pimpek i solo-gitarista Slobodan A. Kovačević, koji su uz Fadila Redžića od prvog do posljednjeg dana bili  u grupi. Na početku njihova muzika je bila vidno inspirisana Beatlesima i Shadowsima, tako su obradili pjesmu Beatlesa „Nowhere Man“  i objavili je pod nazivom „Jednom smo se svađali“. Kasnije će nastati njihovi brojni evergreeni koji će u znatnoj mjeri ostaviti traga u istoriji Jugoslovenske popularne muzike uopšte.
Tokom svog dugogodišnjeg rada, u nekim pjesmama su eksperimentisali su sa zvukom, slično Beatlesima na albumu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band; zvuk je postajao psihodeličniji, sa kompleksnijim solo dionicama na gitari i klavijaturama, sa primjesama narodne ili čak ozbiljne muzike.
Uvijek su bili standardni, bez obzira da li su nastupali na lokalnim igrankama, na solističkim koncertima, ili na nakom od festivala. Indexi su uspjeli da održe nivo, stilski prepoznatljiv i mahom baziran na kompozicijama domaćih autora.
Diskografija Indexa je impozantna, izdali su preko 50 ploča, što i prema današnjim kriterijumima predstavlja zavidan broj. Na proslavi desete godišnjice svog postojanja, privukli su na koncertu u Sarajevu 13.000 ljudi.
-U Banjaluci 1961. godine nastaju Meteori, a 1963. godine Delfini, koji dve godine kasnije mjenjaju ime i nastupaju kao Vandali.

VIS Meteori

-Nakon Indexa u Sarajevu se afirmisalo još par sastava kao što su bili Kodeksi i Čičci
-U isto vrijeme u Tuzli nastaju Terusi, koji će dati jednog vrsnog  gitaristu-Miodraga, Batu Kostića 

  Sredinom šezdesetih godina, rasprostranjenost rock 'n' rolla u Jugoslaviji već je takva da pokriva ne samo dva najveća grada, već i varošice, pa i sela.
Osnivaju se i prvi isključivo ženski sastavi, Lutke i Šigele iz Zagreaba i Sanjalice iz Beograda.

VIS Lutke

(Little Sule) 

No comments:

Post a Comment