Wednesday, September 23, 2015

Crkva u Boriku - oznacavanje teritorije


Na ovu malu padinu u Boriku moj otac Veljko vodio je nekada na sankanje Nesu i Jelenu, kasnije Bojanu. Tu su oni ucili kako se radovati zimi i uzivati u snijegu.

Hiljade djece, danas odraslih ljudi koji vec imaju svoju djecu, dolazilo je sankanje na ovu blagu uzvisinu u blizini njihovih zgrada. Hiljade novih generacija djece ce u buducnosti uzivati ono sto im ova blaga padina pruza. I godinama nakon toga nositi u sebi sjecanja na prva spustanja sankama...
Da li je bas tako?
U ovom momentu vjerovatnije je da nece biti tako, jer izmjenama regulacionog plana, a na zahtjev Pravoslavne crkve, na ovoj padini ce biti izgradjena prvoslavna crkva. Jos jedna u nizu novih crkava koje, kao pecurke nakon kise, nicu na svakom cosku naseg grada. Nemam nista protiv da se grade i hramovi gdje ce oni koji vjeruju u tisini i miru praktikovati svoju vjeru, ma koja ona bila. Vjera je, svugdje u svijetu, covjekovo pravo i licno opredjeljenje i u to ne treba dirati. Oni koji iskreno vjeruju imaju svoje razloge za to i sigurno je da im njihova vjera pomaze u mnogim zivotnim situacijama. Licno je pravo svakoga da vjeruje ili ne vjeruje, da upraznjava vjeru ili ne I jedan i drugi izbor treba postovati i ljude ne treba dijeliti i suprotstavljati po tom osnovu.

Medjutim, ovo sto se desava na brdovitom Balkanu gradnjom vjerskih objekata bilo koje konfesije je nista drugo do oznacavanje teritorije . Slicno kao sto mace i kuce, zapisavanjem odredjuju svoju teritoriju tako i vjerski sluzbenici koriste nacionalisticku euforiju, besplatno dobijaju zemljiste na kome oni grade svoje crkve i dzamije. U siromasnim zemljama, kakve su ove nase drzavice, nije nikakav problem izgraditi vjerski objekat!? Za to sve vjerske zajednice imaju sredstava.  Kako to? Kako to dok narod jedva sastavlja kraj sa krajem, dok grca u kreditima, za crkvu ima sredstava koliko treba, a za popraviti skolski krov ili prozore u vrticu nema? Pitaju li se to oni koji ce graditi te crkve i dzamije?
Pokazuju li vjerski sluzbenici skromnost kojima ih vjera uci? Zive li oni sa svojom pastvom? Dijele li oni patnju pastve svoje?
Na sva ova pitanja odgovor je jedan jedini, ne.
Jer...
Istorijska i sveta duznost vjerskih sluzbenika (svih konfeesija) je da oznace teritoriju. Jednom izgradjen vjerski objekat postaje simbol vjernika i naroda koji se njime sluzi. Simbol u koji se ne smije dirati. Sve se smije srusti, fabrike, bolnice, skole, vrtici... ali vjerski objekti po zakonima Balkana su neprikosnoveni jer su istorijski dokaz prava na teritoriju.
Zbog svih ovih razloga ce neke nove generacije klinaca banjaluckog Borika, htjeli to oni ili ne, ici u crkvu, a sankanje ce gledati na TV.

No comments:

Post a Comment