Wednesday, September 09, 2015

Most Radija Slobodna Evropa Srbija i BiH

U razgovoru sa novinarem Omerom Karabegom dvojica inostranih stručnjaka za Balkan – Eric Gordy, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu, i Florian Bieber, profesor južnoevropskih studija na Univerzitetu u Gracu - iznose svoje viđenje odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

FLORIAN BIEBER: Srbija ima velike oscilacije ne samo u odnosima sa BiH nego i sa drugim susedima - sa Hrvatskom i Albanijom. Nekada vuče poteze koji su provokativni i koji otežavaju odnose sa susedima - ti potezi su obično u funkciji domaćih nacionalističkih igara - a nekada ide na smirivanje situacije i to pokušava da proda kao svoj veliki uspeh. Čini se da je Vladi Srbije najvažnije da ostavi dobar utisak na Zapadu, dok joj Je manje stalo do dobrosusedskih odnosa.

ERIC GORDY: Vučić je posle ruskog veta rekao da će ići u Potočare da predstavlja Srbiju i to bez reči objašnjenja, bez reči isprike. Njegova poseta Potočarima je ispala kao kompromis, nešto što će on simbolično uraditi u zamenu za ruski veto. Mislim da je to bilo jako uvredljivo i da je zato njegova poseta i izazvala takvu reakciju kakvu je izazvala. Inače, mislim da će ruski veto dosta da košta Srbiju.

KARABEG: Kako tumačite Vučićevu izjavu da bi Srbija teško postojala bez Republike Srpske, a Republika Srpska ništa manje teško bez Srbije?
GORDY: Mislim da je ta izjava uglavnom simboličke prirode. Jasno je da bi Srbija mogla da postoji bez Republike Srpske i jasno je da Republika Srpska ne bi mogla da postoji bez Srbije.

BIEBER: To je prilično smešna izjava, jer Srbija može da postoji bez Republike Srpske, a i Republika Srpska bez Srbije. Ta izjava je patetična fraza koja ništa ne znači. To su reči koje bi trebalo da imaju nekakav nacionalni naboj, ali u stvari nemaju nikakav sadržaj. Niko ne traži da se Republika Srpska ukine. Ne postoji nijedna međunarodna relevantna snaga, ne postoji nikakav mehanizam kojim bi se mogla ukinuti Republika Srpska. Priča o ukidanju Republike Srpske služi samo da bi se podgrejavao nacionalizam. Dodik tu priču koristi za svoju promociju - da bi se prikazao kao veliki branitelj Republike Srpske.
GORDY: Hronološki gledano Republika Srpska ne može da bude kompenzacija za Kosovo, jer je ona ustanovljena Dejtonskim sporazumom 1995. godine, a Kosovo je postalo nezavisna država više od deset godina kasnije.

KARABEG: Zašto je Dodik toliko važan svim srpskim vladama, pa i ovoj Vučićevoj?

BIEBER: Mislim da Dodik nije toliko bitan, bitna je njegova nacionalistička retorika koja je potrebna sadašnjoj vlasti Srbije - kao i onoj prošloj - da bi dobila podršku u Srbiji.
GORDY: Dodik je važan zato što nema konkurencije. Mislim da ljudi u Republici Srpskoj ne vide nikoga ko bi mogao preuzeti njegovu poziciju. Dejtonski sporazum predviđa da Srbija i Hrvatska mogu da grade specijalne odnose sa pripadnicima svoga naroda u BiH. Tako je, nažalost, predviđeno Dejtonskim sporazumnom kojim je BiH uspostavljena kao država koja ne može da se konsoliduje.
BIEBER: Mislim da Evropska unija nije spremna da uloži previše energije u rešavanje problema BiH. Nedavna britansko-nemačka inicijativa bila je poslednja šansa posle deset godina raznih neuspešnih inicijativa - od reforme policije, preko butmirskog paketa, do uslovljavanja evropskih integracija implementacijom presude Sejdić-Finci.
GORDY: Mislim da je odnos Srbije i Kosova prioritet Evropske unije, ali što se tiče odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i Srbije i Hrvatske, pa i odnosa unutar same Bosne i Hercegovine, čini mi se da Evropska unija nema pojma šta treba da radi.


(radio slobodna evropa)

No comments:

Post a Comment