Tuesday, September 01, 2015

Sule: 1960-e: Električari-priča No.11

Dragan, Dragi Jelić je druga nezaobilazna ličnost beogradske rock scene. Počeo je 1962. godine u Albatrosima, dve godine kasnije prelazi u Beduine, krajem 1965. godine  na kratko se ustaljuje u Siluetama, potom vrši spektakularan transfer i pridružuje se svom bratu Žiki u Džentlmenima, koji su mnogo obečavali, ali malo šta stvarno uradili.


1971. godine sa bratom Žikom pokreće legendarnu YU grupu, koja je ostavila dubok trag u jugoslovenskom rock 'n' rollu. YU grupa je još uvijek aktivna.    

VIS Džentlmeni

Daleko najbolja domaća soul grupa, kako u reproduktivnom, tako i u autorskom smislu, bili su momci okupljeni u šibenskoj grupi Mi. Osim stalnih plesnih večeri u Studentskom centru u Zagrebu, Miovci su koncenrtirali u salama svih velikih jugoslovenskih gradova.
Raspukli glas vokalnog soliste i klavijaturiste Nevena Mijata zvučao je dovoljno „crno“ da bez problema, a sa velikim nadahnućem interpretira hitove Otisa Reddinga, Wilson Picketta, Joe Texa i ostalih velikana soul muzike.
Grupa je izdala i nekoliko ploča na kojima se nalaze pjesme poput „Bam, bam, ba lu bam“ i „Ljubav ti više nije važna“ itd.
Bas gitarista grupe Mi bio je legendarni producent „Jugotona“, odnosno „Kroacija recordsa“ Siniša Škarica.
On je 2005. objavio antologijsku knjigu „Kad je rock bio mlad“,  koja na najbolji mogući način oslikava nastanak i razvoj jugoslovenskog rock 'n' rolla tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka.

Grupa Mi

(Little Sule) 

No comments:

Post a Comment