Thursday, October 01, 2015

Sule: 1960-e: Električari-priča No.12

Ipak tek 1966. godine, u Zagrebu se pojavljuje ključna grupa za razvoj domaćeg rock 'n' rolla-Grupa 220.
Njen osnivač, Drago Mlinarec, piše muziku i pjesme primjerene ukusu ovdašnje rock publike i sastav preko noći postiže nezapamćen uspjeh, baziran prvenstveno na sjajnim tekstovima. Grupa 220 je po svojim instrumentalnim mogućnostima bila daleko iza Crvenih koralja ili Elipsa, ali sve su to nadoknađivali dobrim kompozicijama Drage Mlinareca.
„Osmjeh“ je prvi autorski jugoslovenski rock 'n' roll hit, a za njim slijedi i prvi album jedne domaće rock grupe „Naši dani“, u izdanju „Jugotona“.
Nakon Mlinarčevog odlaska u vojsku 1968. godine, ostali članovi grupe ga jednostavno „zaboravljaju“ i pokušavaju na isti, autorski način djelovati bez njega.

Naravno, čitava stvar je veoma brzo propala, a članovi prve postave Grupe 220 su otišli u zaborav.

 Grupa 220

Po povratku iz vojske Mlinarec najprije počinje sam kao autor protestnih pjesama, zatim sa Huseinom Hasanefendićem, Pikom Stančićem i Nenadom Zubakom osniva novu Grupu 220. Sa ovom postavom je Mlinarec snimio materijal za novi album, a zatim su se, iz muzičkih razloga, sporazumno rastali. Kompletan muzički materijal je ustupljen Mlinarecu i on ga je objavio kao samostalni LP „A, ti se ne daj“, dok je sastav zadržao ime i uz još jednog solo gitaristu, Juricu Pađana, postao prvorazredna scenska atrakcija domaćih pozornica prve polovine sedamdesetih godina.
-Osječki Dinamiti su započeli zajednički rad 1964. godine, ali je trebalo da prođu pune tri godine pa da steknu jugoslovensku afirmaciju učešćem na poznatim gitarijadama.
Ova sastav je upamćen po tome što je bio pravi rasadnik talentovanih muzičara, koji su svoj puni doprinos razvoju jugoslovenskog rocka dali tek u drugim grupama.
U Dinamitima su počeli Kićo Slabinac, Josip Boček, Ratko Divjak i Adolf, Dado Topić.
Karakterističan za Dinamite je bio zajednički rad na oblikovanju i interpretiranju novih, autorskih numera i kvalitetno nov pristup rocku. Da su se ikada više nakon 1968. godine sastali Dinamiti bi bili Supergrupa bez premca U Jugoslaviji.

VIS Dinamiti

 Najbliža epitetu super grupe druge polovine šezdesetih godina bila grupa Janeza Bončine Mladi Levi.

Grupa Mladi Levi

Mladi levi su u pocetku bili muzički orijentisani kao R&B i soul sastav, a potom se sve više okreću ka rock-jazz fuziji i sa jednakim uspjehom zabavljaju publiku na plesnim podijumima i koncertnim dvoranama širom zemlje.
Od mnoštva snimaka koje su napravili za produkciju Radio Ljubljane, najviše je emitovana „Oda Ireni“.
Krajem šezdesetih, kada je počelo osipanje sastava Janez Bončina oformljuje grupu Srce, koja nažalost, nije postigla značajniju afirmaciju izvan Slovenije.
-Slovenačka grupa Bele Vrane, je gajila višeglasno pjevanje protkano flower power modom. 1968. godine su pored  „cover“ verzija hitova Mamas & Papas objavili i svoja dva hita „Preseničanje“ i „Eskalacija“.
-Nešto kasnije će nastati i grupa Pepel in kri.
U svakom slučaju Mladi Levi, Bele Vrane i Pepel in kri su unačajno uticali na obogaćivanje jugoslovenske pop-rock scene i njihovo prihvatanje u krugovima zabavne muzike.

(Little Sule) 

No comments:

Post a Comment