Wednesday, October 07, 2015

Svetlana CENIĆ: Veliki srpski umesto velikog ruskog

Gde su pare? E, to niko ne zna. Ako je to tačno, ne znam zašto su se meni smejali kad sam javno govorila da će nas sve na kraju prodati i zaceniti po kili žive vage? Evo, Turci otkupljuju govedinu, a mi ovako blentavi ni za šta drugo i nismo
Oduševljava me to talasanje mase nakon istupa Gordana Milinića. Iznenađeni ili šta?! Nešto kao otrovani, valjda? Teško bilo znati bilo kome u ovoj zemlji šta radi kad mu se uporede izvori prihoda i imovina? Niko video, niko čuo, niko opaljen i zavaljen po džepu, niko komentarisao po kafanama i ulici do sada? No ako je uposlenik Ministarstva inostranih poslova i bivši ambasador progovorio javno, to znači samo jedno: mog Mićka su spremili da izbace zajedno sa prljavom vodom, sa i bez referenduma, uz strukturalni dijalog ili nestrukturalni monolog, a po reformskoj agendi.
ama sebi sam dosadna pričom o tome da svugde ima korupcije, samo u normalnim zemljama koga uhvatiše, toga odraše. U ovoj zemlji, koju svi načelno hoće ovakvu ili onakvu, a rade na tome da ostane nikakva, pravosuđe kad reši da pokaže da nešto radi, uhapsi Lijanovića. Koji je aksiom, ne treba ništa ni dokazivati i pokazivati, sve se zna, pa propleše po pritvoru jedno vreme k'o kesica čaja u vrućoj vodi, a onda ga puste odatle zajedno sa vodom.

Premijerka tako uspešnog entiteta pod imenom Republika Srpska odmah je izašla da kaže da lažu svi! Žena je, inače, i zakonodavna, i izvršna, i sudska vlast odjednom. Je li neko čuo Merkelovu da je išta rekla, izjavila ili saopštila što odraše, a tek će, Volkswagen zbog toga što su varali? Odnosno instalisali ilegalno software, kojim je omogućeno da varaju na eko-testovima? Maksimalna kazna može biti 18 milijardi dolara, odnosno oko 37.500 dolara za svaki prodati automobil. Poređenja radi, to je za jedno tri milijarde dolara više od bruto domaćeg proizvoda BiH (27.259 miliona KM jednako je 15.705 miliona dolara).

I? Jasno li je ovima, što za sobom ostavljaju privredno groblje i stanovništvo, koje sve više liči na skupljače otpadaka bez mogućnosti reciklaže, koji je to red veličina dok mi pričamo u kili zlata, a zaboravljamo TG Birač, Naftnu industriju, nepostojeće aerodrom i avio-linije, prevaru pod imenom Nikola Tesla, pokradene banke ili bruku obveznica, zapisa i kamaru vanjskog duga? A plaćali smo i lobiranje po belom svetu ne bi li nam, kao, ugled porastao, Republika se osnažila, a investitori pohrlili. Dobro izlobirano do majčine! Pa ćemo o kili zlata. Nije svekolikom puku zaparalo uši koliki su stvoreni gubici u Birču ili Rafineriji, ali jeste kila zlata, možeš misliti. A kila zlata 14 karata, finoće 585, kod zlatara otkupna cena 17 eura po gramu. I? Sad da vidimo koliko vrede imanja, koliki su bili legalni prihodi u zadnjih deset godina, a koja je šteta nastala od neverovatnih "investicionih" zahvata, privatizacija, da ne pominjem da nađoh podatak da je odlukom Vlade od 2. 9. 2010, prodat i vazduh privatnoj firmi, nekoj European Green Project iz Brčkog. Odnosno, nelegalno se istrgovalo emisijom CO2. Navodno, stoji crno na belo: ''...trajanje ugovora do trenutka kada RS/BiH stekne pravo kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a najduže 20 godina od dana potpisivanja'' te da ''nije dopuštena komunikacija s javnim glasilima ili regulatornim tijelom po ovom sporazumu bez prethodnog odobrenja strana''.

Gde su pare? E, to niko ne zna. Ako je to tačno, ne znam zašto su se meni smejali kad sam javno govorila da će nas sve na kraju prodati i zaceniti po kili žive vage? Evo, Turci otkupljuju govedinu, a mi ovako blentavi ni za šta drugo i nismo. No nešto mislim da su kvalitetniji oni bikovi starosti do godinu dana koje otkupljuju, nego okoštala i zaglupljena masa, koja ni mukati ne zna kad treba. Jer, samo matoro lobotomirano govedo može da se primi na priču da je Sarajevo, šta god to značilo, krivo što je Republika Srpska ostala bez onog ruskog velikog (srpski veliki su nam domaći uvalili odavno), kako nas je prosvetlila glavna pomoćnica glavnog čobana republikosrpskijanskog stada.
Zašto krivo, kako krivo, odakle krivo, šta je uradilo to "Sarajevo", nije objasnila. A i što bi ako ima dovoljno njih kojima se ovakve i slične (dez)informacije u meso utiskuju zajedno za žigom partije? I ako glavna pomoćnica glavnog čobana republikosrpskijanskog stada može sebi da dopusti da 'ladno nekog nazove izdajnikom ili kolektivno etiketira kao izdajnike u državnoj vlasti. Mili Bože, znaju li joj njeni gde joj se nalazi ličnost?! Ili misli i dalje ućerivati srpski umesto ruskog do balčaka? Veliki ruski je trebalo da nas opali po džepu, a srpski redovno išćera iz džepa veličinom koja i žvaku za nepce zalepi i rasturi mozak.

Preuzeto iz magazina Dani.

No comments:

Post a Comment