Tuesday, December 01, 2015

Sule: No.1 - KLUB 27 I OSTALA BOŽIJA DJECA


Šta li svi oni rade na nebu? 
Oni koji su tako mnogo držali  do života, pomalo pjevali, najviše u njemu uživali. 
Oni koji su uvijek tako zanimljivo igrali na spoljašnjim granama drveta života, tamo gdje sunce najljepše sija, gdje je voće života najsočnije i gdje sjaj zvjezda kao slatka prašina osvjetljava noć.
Potražimo ih na nebu.
*****
Ovo će biti priča o nesretnim sudbinama mojih rokenrol junaka, Brajanu Džonsu, Džimiju Hendriksu, Dženis Džoplin, Džimu Morisonu, nesretnom Džonu  Lenonu kao i o ostaloj „božijoj djeci“ čija je muzika obilježila najljepše razdoblje u istoriji rokenrola.
U vrijeme kada se sve to dešavalo ja sam njihove smrti doživlavao kao lični gubitak. Naravno, sada razmišljam na drugi način pa ću se iz tog razloga zadržati samo na njima i neću proširivati „rokenrol nebo“ jer bi se ove priče mogle pretvoriti u veliku čitulju. 
****
Kad je Džim Morison čuo za smrt svoje prijateljice Dženis Džoplin, nasuo je piće ljudima oko sebe i rekao : "Prvo Hendriks, pa Dženis. Pijete sa slijedećim sa spiska".
I 3. jula 1971. godine, njegova žena Pamela našla ga je mrtvog u kadi.
Kažu da je imao osmjeh na licu.
Podsjećanja radi, 18. septembra 1970. godine u Londonu, umro je Džimi Hendriks, 04. oktobra iste godine u Los Andđelesu umrla je Dženis Džoplin a, 03. jula godinu dana kasnije, u Parizu umro je Džim Morison i 8. decembra 1980. godine u Njujorku ubijen je Džon Lenon.
Svi osim Lenona imali su samo 27 godina, a zvanični uzroci smrti su, ugušio se prilikom povraćanja, prekomjerna doza alkohola i heroina, srčani udar i ubijen od strane mentalno poremećenog lica.
A, da li je bilo baš tako ?
To nećemo saznati za bar još 50 godina, a kad vremenska distanca prospe prašinu po ovim pričama i kad se otvore arhive, možda ćemo tu pročitati da je "neko" koristio ekstremne metode u eliminaciji opasnih protivnika.
Sjetimo se, to je bilo vrijeme rata u Vijetnamu , čemu je hipi-generacija pružila snažan i odlučan otpor.
Da su "portparoli" "Djece cvijeća" bili upravo Morison, Dženis i Hendriks i da su umrli pod tajanstvenim okolnostima, da bi u noći 8. decembra 1980. godine u Njujorku, preko mentalno poremećenog lica zlikovci eliminisali i Džona Lenona"...

Za početak toliko.

Vidimo se za mjesec dana, a do tada slušajte Stonse i album „After Math“


S poštovanjem, Little Sule. 

No comments:

Post a Comment