Friday, January 29, 2016

Rivalitet Djokovica i Federera


Citam komentare u nasim novinama nakon jos  jedne Djokoviceve pobjede nad Federerom. Uz opravdane pohvale i divljenje Djokovicevom igrom - komentari na racun navodnih nekorektnih Federerovih izjava na konferenciji za stampu nakon meca.
Godinama vec u Banjaluci slusam komentare o nekorektnosti Federera prema Djokovicu. Godinama pokusavam pronaci te nekorektnosti i ne uspijeva mi. Godinama mi niko, na moje pitanje da mi da originalni izvor, ne uspijeva pomoci da pronadjem te nekorektnosti.


Gledao sam i ovaj poslednji mec u Australiji kao i izjave igraca nakon meca. Nakon citanja banjaluckih komentara, odgledam Federerovu konferenciju za stampu jos jednom da bih se uvjerio da nista nisam propustio. Neke dijelove i ponovim, da budem siguran da ne izgubim nesto u prevodu.
I nista od nekorektnosti! Bas nista! Ocigledno je da je Federer razocaran porazom i svojom igrom. Razumljivo, jer radi se o vrhunskom svjetskom teniseru gladnom pobjeda. Pobjeda rivala kakav je Djokovic je jedini motiv vrhunskim svjetskom sportisti. Isto vazi i za Djokovica. Oni su u svom sportu postigli sve sto se moglo postici. U svom zivotu su postigli mnogo vise nego sto ce hiljade nas obicnih smrtnika ikada postici. Pa i da sva svoja dostignuca saberemo. Ostao im je jos taj rivalitet i zelja da pobijede sebi ravnopravnog na sportskom terenu. Sve drugo sto im se kaci je plod pokvarene maste losih novinara, kojima takav sportski rivalitet nije dovoljan izvor i motiv za pisanje. Njima je potrebna i melodrama kako bi privukli vise citalaca za sebe i svoje clanke. Nije njima vazan ni Federer ni Nole. I jedan i drugi im zapravo sluze da se dodvore niskim ljudskim strastima po kojima samo nesportsko, nekoretkno i podlo vrijedi paznje.


U ovom slucaju debelo se varaju. I Nole i Federer su ne samo vrhunski svjetski sportisti; oni su i vrhunski dzentlmeni koji sebi nikada nece dozvoliti ono sto im ti losi novinari, navikli na niska huskanja naroda, imputiraju.
A narod?!
Narod k'o narod...
(Bolje je i za narod i za mene da ne nastavljam...)


No comments:

Post a Comment