Thursday, January 28, 2016

U Torontu uhapsena cetiri policajca

Sef policije Toronta Mark Saunders objavljuje vijest o hapsenju cetvorice policajaca

Da u svakom zitu ima i kukolja znali smo od ranije. Da i u policiji ima kriminalaca znamo na zalost odavno. Od nedavno znamo da su cetiri ili vise policajaca iz BiH ( iz Republike Srpske) organizovali i izveli oruzanu pljacku proslog septembra.
Evo danas saznajemo da su i cetiri policajca iz Toronta uhapseni zbog ometanja suda, davanja laznih izjava pod zakletvom i podmetanja dokaza - kokaina u auto jednom  gradjaninu Toronta.
Veliki je to udar na povjerenje u policiju. Ko zna kako ce to zavrsiti, ali do sada je sef policije Toronta bio taj koji je objelodanio kriminal. Gradonacelnik je ukljucen. Trazi da rad policije bude dostupan javnosti, da policija bude bolje kontrolisana i da vise polaze racun politickom sistemu. Ocito je da je sistem uzdrman.

Zanimljivo je da se ista stvar (kriminal) otkrio bas ovih dana na dvije tacke svijeta u kojima zivim.
Kakvi ce biti rezultati obje istrage?
Kako ce sudski sistem raditi?
Mada djeluje neobicno, ali toroncanski policajci su vec vraceni da se, uz polog, brane sa ogranicene i kontrolisane, slobode. Cak ce primati i plate do konacne odluke suda. Sistem je takav i niko nije kriv dok mu se krivica na sudu ne dokaze.
U oba slucaja razocarenje je ogromno jer policija je osnova sistema i zaduzena za sigurnost gradjana. Ovdje se osjeti da se citav sistem trese i da se svi iskreno nadaju da ce istraga i sudjenje vratiti vjeru u policiju, u sistem.
Bice zanimljivo pratiti obje istrage i rad sudova.

No comments:

Post a Comment