Tuesday, March 01, 2016

Sule: No. 4 - JANIS JOPLIN


JANIS JOPLIN
19.01.1943-04.10.1970.

Dženis Džoplin je rođena 19. januara 1943. godine u Port Arturu, Teksas. Od  petnaeste godine bavila se slikarstvom i poezijom. Tada je otkrila i stare bluz-majstore, najveći uzor bila joj je Besi Smit.
Neprolagođena provincijskoj sredini koja ju je odbacivala zbog neobičnog karaktera i izgleda, Dženis se povlačila u sebe provodeći vrijeme u obližnjim lokalima. Jedno vrijeme je radila kao konobarica, pjevajući u pauzama sa lokalnim bendovima.
Tu je srela Kantri Džo Mekdonalda, koji joj je predložio da preseli u San Fransisko i da počne ozbiljnije da se bavi muzikom.
Nakon toga, napokon se udružila s bendom „Big Brother And The Holding Company“, sa kojim 1967. godine izdaje album „Cheap Thrills“, koji je samo u Americi prodan u više od milion primjeraka. Potom su se njihovi putevi razišli.


1969. godine Dženis sa „Kozmik Bluz Bendom“ snima album „ I Got Dem Ol’ Kosmic Blues Again Mama!“. Nešto kasnije izlazi i album „In Concert“ sa „Ful Tilt Bugi Bendom“.
U svojoj karijeri nastupala je na Monterey Pop-festivalu, Newportu I, naravno, na Woodstocku.
Album „Pearl“ snimila je sa „Full Tilt Boogie Bandom“ 1970. godine, ali je on izašao posthumno.
Dženis Džoplin je bila prva prava ženska zvjezda rokenrola – neobuzdana, nadprosječno inteligentna, pacifista, umjetnica, lijepa u svojoj ružnoći i prije svega „Bijela kraljica crnog glasa“. Njen bluz je bio specifičan jer ga je pjevala iz srca i unosila u njega vlastitu tugu.
Svjesna prolaznosti života, maksimalno ga je koristila, slijedeći do kraja vlastiti moto : „Živi brzo, voli žestoko, umri mlad i budi lijep leš“.
U noći između trećeg i četvrtog oktobra 1970. godine umrla je u „Landmark Motor Hotelu“ u Holivudu od prevelike količine heroina i alkohola.
U testamentu je izrazila želju da njeni ostaci budu kremirani i da se pepeo iz aviona prospe u talase Pacifika.

Kraljica hipi plemena

Rastom popularnosti raste i zavisnost od amfetamina i alkohola. Dženis odlučuje da se protiv toga bori. Borba je gura u đavolski zagrljaj iz koga su se rijetki izvukli.
Heroin je u hram ubacio još jednu ljubavnicu. Već solidno fizički uništena Dženis 1969. snima " I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!", koji kritika uprkos niza sjajnih ostvarenja  smatra kreativnim padom.
Dženis kreće na mamutsku turneju po SAD i Evropi i nakratko otkazuje poslušnost heroinu. Rezultat: davila se u alkoholu, cijelu turneju je odradila mortus pijana, poslije koncerata se onesvešćivala od alkohola i jedva su uspjevali da je probude slijedeće veče i pripreme za naredni nastup. I tako u krug.
U ljeto slijedeće godine Dženis započinje rad na snimanju novog albuma "Pearl", međutim, heroin ne pušta. 4. oktobra 1970. u LA-u Dženis je ubola iglu u venu, izašla da kupi cigarete, vratila se u sobu i kolabirala. Narednog dana se nije pojavila na zakazanoj probi... Zvanični izvještaj: smrt usljed overdouza.
Da li je baš tako i bilo?
"Pearl" izlazi posthumno i neutješnim fanovima širom planete ostavlja nekoliko bisera za nezaborav "Cry Baby", "Me and Bobby McGee" i naravno " Mercedes Benz".
Pored svega što je doživjrla i gomile ljudi koje je upoznala za svojih 27 godina , bila je i ostala sasvim sama...
Iako je znala da kaže:
"Noćas sam vodila ljubav na bini sa 2000 ljudi, a sad se vraćam kući i znam da ću spavati sama".  

Za naredni mjesec prepoučujem grupu Doors i album „Strande Daus“.

S poštovanjem, Little Sule. 

No comments:

Post a Comment