Tuesday, April 12, 2016

Mario M.: Mirza Teletović

‘’Projekat će donijeti dobro i mojim sugrađanima i cijeloj BiH’’


Poslije završene profesionalne sportske karijere Mirza Teletović vidi svoju budućnost u BiH. Kao mlad čovjek otisnuo se u svijet, izgradio uspješnu karijeru i zaradio, svakako. Priča nije jedinstvena, ali u njoj je neobično da član NBA ligaša Phoenix Sunsa namjerava zarađeni novac uložiti u svoj rodni kraj. Komplikovana bh administracija često nema sluha za preduzetnike ali on ne prigovara. Ne traži ni veze kod stranačkih likova da se stvar ubrza. Poznat je mentalitet domaćih moćnika, ali Mirza voli BiH i dolinu ispod moćne Čvrsnice gdje je odrastao. I zato je čvrst u naumu da tamo izgradi dvije mini hidrocentrale. Dočekao je izvršenje provjere opravdanosti i odobrenje koncesije.



Povoljno mišljenje dali su stručnjaci iz oblasti energetike, turizma i zaštite okoliša, sve po Zakonu. Sa projektom su upoznati stanovnici MZ Doljani, a sastanku je lično prisustvovao i poznati košarkaš. On vjeruje u budućnost svoje rodne Jablanice. Tu mu živi familija, u njoj provodi svoje odmore, u nju se želi vratiti…
Mini hidroelektrane imaju niz prednosti u odnosu na one velike jer nemaju izražen negativan uticaj na ekosistem. Njihova izgradnja traje mnogo kraće, ne izazva ni potapanje plodnog zemljišta, niti izmještanje stanovništva, a značajno doprinose nerazvijenim područjima.
Dvije male hidroelektrane na rijeci Doljanci u koje ulaže Mirza Teletović godišnje bi proizvodile 6,5 GWh i 13,6 GWh električne energije.



U državi koja pati od nedostatka investicija, uz nefunkcionalne zakonske procedure i sporu državnu birokratiju, postoji i ‘glas čaršije’. Ali Mirza se ne osvrće na moguća ogovaranja. Nastavlja da uspješno igra u najjačoj svjetskoj ligi. Neki dan je, naime, najbolji bh košarkaš srušio jedan NBA rekord star 21 godinu. Na utakmici protiv Atlanta Hawksa ubacio je 165. trojku i postao najbolji trojkaš s klupe (tj. koji nije starter) u toku jedne sezone (LEADS NBA IN 3-PT FGS OFF THE BENCH).
"Naravno da sam ponosan, ali to mi nije ono najbitnije. Najbitnije je da ispred mog imena stoji Bosna i Hercegovina. Sretan sam što sam svojoj zemlji poklonio ovaj rekord", izjavio je Teletović.

(mm)

No comments:

Post a Comment