Monday, April 18, 2016

Muharem Sitnica-Sica: Banjaluka u vjekovima



"Dio materijala koji je ranije publikovan, bit će dopunjen i ponovo predstavljen, a sve postavljeno moći ćete preuzeti, razmijeniti i poslati do svih naših sugrađana. Takodje možete preuzeti objavljene priloge, da se sačuvaju za sadašnja i buduća pokoljenja Banjalučana, da i na ovaj način čuvamo našu voljenu Banjaluku, kao što nam i pjesma kaže: ”Gradovi su otišli sa ljudima, sa onima koji ih vole i sad su svugdje tamo gdje oni žive”. ”Nosim te u srcu, čuvam te u ruci, pjevam samo tebi svojoj Banjaluci”.

******************************


Zgrada u Ulici kralja Alfonsa XIII (do 1945. Frankopanska, a od 1945. do 1992. godine Ulica Borisa Kidriča) izgrađena je između dva svjetska rata na mjestu starog objekta slične namjene. Izgradnja nekoliko značajnih objekata u ovoj i susjednim ulicama (sefardski templ, Finansijska direkcija, kuća monsinjora Pajića a kasnije Kapetanovića kuća i dr.) uslijedila je nakon njenog spajanja sa Gospodskom ulicom, odnosno nakon izgradnje Stričevića kuće (Gradska pivnica) krajem XIX vijeka. Zgrada je pripadala Hrvatskom pjevačkom društvu "Nada". Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1973. godine, to je bila zgrada Doma JNA.



Otvaranje narodnog magazina ("NA-MA") u ulici Veselina Masleše (danas Gospodska). Na ovom mjestu izgrađena je Robna kuća "Standard konfekcija" . Snimljeno 1946. godine.


Poslastičarnica "Ninon" u Gospodskoj ulici, vlasništvo porodice Muhsinović od 1941. do 1979. godine



No comments:

Post a Comment