Tuesday, April 26, 2016

PAVLE RADIĆ: SPASAVANJE KABADAHIJE DODIKA

Dok Dodik šešeljizmom brani maskirane privatne interese i kabadahijski vlastodržački ego – obilato koristeći beogradske i kremaljske vlastodržačke adresekoje mu se podatno nude – građani RS tonu u sve veću bedu. Deficiti RS enormno rastu. Redovno servisiranje budžetskih korisnika odavno je postalo neodrživo. Kasne ionako mizerne penzije, socijalna davanja, subvencije poljoprivrednicima, plate u javnom sektoru, propada temeljna infrastruktura… U hipertrofiranim javnim preduzećima gomilaju se gubici i javašluk, javne službe se urušavaju, nezaposlenost je enormna. Neko će reći, dobro, to su problemi vlasti u Banjoj Luci, zašto pored svojih muka građani Srbije, građani Vojvodine, da brinu i tuđe brige. Oni koji tako misle bili bi u pravu, da se ne nagoveštava da će Srbija – poreski obveznici Srbije, poreski obveznici Vojvodine – preuzeti saniranje budžetskog kolapsa RS, neminovne posledice prvenstveno neodrživog sistemskog anahronizma RS pogoršanog Dodikovom beskrupuloznom zloupotrebom vlasti.
Mediji izveštavaju da će Vlada prezadužene Srbije pomoći da se kratkoročno izbegne budžetski kolaps RS, tako što će otkupiti obveznice RS u vrednosti od 30 miliona evra. Na drugim adresama – čak ni kod baćuške Putina, koji ga tapše po ramenu i kuraži u šešeljizmu – Dodik očigledno ne može da nađe kupca sve bezvrednijih obveznica za spasavanje budžeta i dakako, svoje vlasti. Sva je prilika da će njegove obveznice kupiti Srbija – koja smanjuje plate i penzije svojim građanima – a obveznice će naplatiti na kukovo leto. Vest o kupovini obveznica RS je objavljena u senci predizborne kampanje nekako skrajnuto i još nije zvanično potvrđena. Znajući kolika je podrška Beogradasvom racionalno neodrživom ratnom čedu i Dodikovom inaćenju razumu, neće biti iznenađenje ako Srbija po ko zna koji put pomogne u spasavanju Dodikovog budžeta i svevlašća.
Malo je razumnih glasova koji upozoravaju da eventualnom kupovinom obveznica RS poreski obveznici Srbije suštinski ne spasavaju građane RS od bede, nego produžavaju konstitucionalni anahronizam RS – koji je izvorište svakovrsnog propadanja – i bahatluk Dodika. Pre nešto manje od deset godina Srbija je kupila 65% Telekoma Srpske za 646 miliona evra (skoro 200 miliona evra nerazumno više nego što je nudio Telekom Ausrtrije). Kakvi su efekti bratskog upumpavanja tolikih para poreskih obveznika Srbije Dodikovoj kamarili? Na šta je kamarila proćerdala tolike pare? Sadašnjih 30 miliona evra, ako se kupe Dodikove obveznice, kap su vode u ekonomski i institucionalno urušenoj RS. Spasavanjem funkcionisanja RS ovi ili oni vlastodršci Srbije spasavaju i taj konstitucionalni pseudodržavni anahronizam, i tamošnje kriminogene oligarhije. Produžavaju bedu tamošnjeg naroda. Suštinski spasavaju ni rat-ni mir, aktuelnu formu zločinačke politike devedesetih, čiji je Dodik danas najotvoreniji reprezent.
Nije problem toliko u Dodiku. Problem je što se te politike do danas suštinski nisu odrekli njezini beogradski očevi i pokrovitelji, te njihovi naslednici na vlasti. Zato je kad se govori o ovom ili nekom drugom vidu spasavanja budžeta RS iz Srbije, reč ospasavanju propale ratne politike i njezinih neminovnih preskupih materijalnih i moralnih relikata. Ne radi se dakle o brizi za „srpski narod preko Drine“, kako tvrde demagozi, jer su Srbi BiH, Srbi RS, velika žrtva te politike i njezinog kontinuiteta, kao i drugi tamošnji narodi. Prava, strateški važna pomoć Srbije bosanskohercegovačkim Srbima bila bi da se najpre Srbija, a potom uz njezinu pomoć i političari, kulturni, verski i javni radnici RS odreknu zločinačke politike devedesetih i njezinog kontinuiteta; da se tamošnji Srbi okrenu pre svega sebi i svojoj državi BiH, njezinom funkcionalnom uređenju i obnovi bosanskohercegovačkog patriotizma u kojem pored drugih naravno ima mesta i za srpski identitet. Dakako, ne četnički. Sve drugo je nastavak agonije i propadanja koje neće zaustaviti demagozi sečenjem ušiju-krpljenjem dupeta, na šta se svode prodaje sve bezvrednijih državnih obveznica. Nažalost, i u Srbiji i u RS daleko smo od političkog razuma i takvog spasonosnog scenarija. I s ove i s one strane Drine srpstvo je zarobljeno isprepletenim interesima demagoga pljačkaša u kleronacionalističkom ruhu.

(Autonomija)

No comments:

Post a Comment