Wednesday, May 11, 2016

Mario M.: Kamenu kuću otvorila 'Četvorica'

Kamena kuca

Tvrđava Kastel godinama propada, pusta je, nedostaju sadržaji... Ali postoje neki fondovi Evropske unije iz kojih se finansiraju sanacije ovakvih objekata. I našem Kastelu su zahvaljujući njima djelimično sanirane neke ugrožene zidine, obnovljena ljetna pozornica... Ima nade za simbol grada.
Uz Dan grada priređena je svečanost, a tim povodom otvorena je i revitalizirana Kamena kuća. Kultura Grada je godinama patila njenim zatvaranjem. Čini se da sada tom zanimljivom dvoetažnom prostoru, uređenom po savremenim galerijskim standardima, ništa ne nedostaje. Ako bude atraktivnih izložbi.
Uz reprezentativni objekat kamene kuće Građani su dobili još jedan poklon - izložbu nazvanu „Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo“. Treba pohvaliti ovu postavku. Grupa banjalučkih slikara koji su u jednom svom stvaralačkom periodu djelovali i izlagali pod imenom 'Četvorica' su prije više od pola vijeka skrenuli pažnju jugoslovenske likovne stvarnosti na svoj Grad. Siguran sam da bi i oni ovom prezentacijom bili zadovoljni!
Ljudi čine Grad, ali i oni objekti koji žive odgovarajućim sadržajem. Na zadovoljstvo svojih Građana.
Poželimo kulturi da dugo živi u Kamenoj kući.

Bekir Misirlic

Cetvorica

Donja etaza

Dusan Simic

 Enver Staljo

Lojzo Curic

Prozor
Mario M.

No comments:

Post a Comment