Thursday, June 16, 2016

Mario M.: Zar je to moguće


Odlučila UEFA da uljepša Evropljanima svakodnevicu pa produžila ovogodišnji EURO, završnica sa čak 24 ekipe. YU prostore dostojno reprezentiraju susjedi u 'kockastim' dresovima. A Bosanci i Hercegovci uglavnom uživaju u dobrom fudbalu uz TV, navijaju uz pivo... Prvo kolo EURA 2016 je opravdalo očekivanja od 'najvažnije sporedne stvari na svijetu', dobar nogomet, lijepi golovi... Uobičajeno, ima i iznenadjenja. Najveće, čini se, priredili su Islandjani remiziravši sa velesilnim Portugalom. Ko imalo prati nogomet zna ko su 'Evropski Brazilci', ekipa 'ko šipak puna' fudbalskih znalaca. Ali draž je posmatrati utakmicu u kojoj se ne priznaju papirnati favoriti...
Prvo su zaprijetili Islanđani već u trećoj minuti... Onda Portugal, Nani... Trči se, Islandjani snažni, igraju dugim loptama, Ronaldovima baš ne idu poznate fore a ni 'sitan vezak'... Pola sata proteklo a još nema golova. Uzbudjenje za uzbudjenjem... I onda Andre Gomes centrira s desne strane, pronalazi Nanija na visini peterca... 1:0. Sad je lakše navijačima Portugala, otčepilo, biće golova... Navija se, publika s obilježjima Islanda pjeva, kao da se na semaforu ništa nije promijenilo.


Poluvrijeme, rezultat ostao 1:0... kao da su Portugalci pomalo nezadovoljni (?).
I u nastavku Islandjani trče kao da je sam početak utakmice, atletski gradjeni, vidljivim požrtvovanjem uspjevaju parirati... I poslije samo pet – šest minuta Gudmundsson odlično centrira na desnu Bjarnasonu koji efektno matira nemoćnog Rui Patricija. Izjednačenje!!! Zar je to moguće?
A navijači i dalje pjevaju (neke navijačke pjesme koje ni slučajno ne provociraju, ne nerviraju protivnike...), ne tuku se, ne bacaju ništa u teren... Zar je i to moguće?
Dalje je bilo uzbudjenja, dobrih i loših poteza, bilo je i glumatanja (najskuplji igrač bi karijeru mogao završiti u pozorištu), propuštenih prilika... Pa, fudbal je to, dobar fudbal! I završilo se s 'istorijskih' 1:1.
EURO 2016 je ogroman magnet za publiku. Za mnogobrojne turiste važi: 'kad je bal nek' je - fudbal!'
Pretpostavlja se da će u Francusku tokom ovog prvenstva doći oko 10% stanovnika Islanda. Zar je to moguće? Moguće je, nije bitan broj stanovnika, mali Island je velika sportska nacija koja je zadužena da svojim odnosom prema natjecanju drži lekcije 'velikim'.

(mm)

No comments:

Post a Comment