Friday, July 01, 2016

Sule: No.8: Barry Oakley

BARRY OAKLEY

1948-1972.


Beri Oukli je rođen 1948. godine, a prva muzička iskustva stekao je sa grupom „The Second Coming“, u kojoj je sreo gitaristu Dikija Betsa.
Tokom 1968 godine na session susretima svira sa grupom „31. Of Febrruary“, tu je upoznao Buča Traksa, bubnjara i lidera te grupe, a također i Duejna Almana, njihovog gosta i studijskog muzičara od reputacije.
Predanje kaže da je upravo Beri Oukli bio glavni katalizator koji je dao doprinos stvaranju grupe „The Allman Brothers Band“. Svojim čvrstim i sigurnim basom izvrsno se uklapao sa dvojicom bubnjara – zaštitnim znakom grupe isto kao što su to bili Diki Bets i Duejn Alman sa svojim gitarama.
Kao kompozitor dobro se slagao sa Duejnom i njih dvojica su potpisali nekoliko dobrih pjesama.
Prva tragedija u grupi, smrt Duejna Almana, djelovala je najviše na Berija. Sastav je nekako završio rad na ploči „Eat A Peach“, dodajući studijskom materijalu cijelu jednu ploču sa zaostalim snimcima iz Filmora. Začudo publika ju je vrlo dobro dočekala i činilo se da će kriza biti prevaziđena.
Međutim, Beri kao da nije imao mira od duha svog tragično preminulog prijatelja. Iz noći u moć, kružio je na motoru ulicama Mejkona. Kao da je slutio kraj.
Jedanestog novembra 1972. godine zabio se motorom u autobus.
U šoku od povrede odbio je ljekarsku pomoć i otišao kući, gdje je izdahnuo usljed izliva krvi u mozak.
Album koji Beri nije uspjeo da završi nazvan je „Brothers & Sisters“.
I na ovom albumu omot sadrži posvetu „Posvećeno bratu Beriju Oukliju“.



Za naredni mjesec preporučujem grupu Greateful Dead i album „American Beauty“.

S poštovanjem, Little Sule. 

No comments:

Post a Comment