Monday, July 25, 2016

U repliku tvrđave Kastel ugradio 40.000 kamenčića

U repliku tvrđave Kastel, koja se nalazi u dvorištu automehaničara Hamida Katane u Čelincu, za 11 godina ugrađeno je 40.000 kamenčića.  
Iako još uvek nije završen, ovaj objekat izaziva divljenje svakog ko ga vidi.

Katana je odrastao pored Kastela, a zbog brojnih uspomena i divljenja prema tvrđavi, odlučio je, kaže, da napravi repliku.

Treća kula je pri kraju, a četvrtu još nije počeo, jer pokušava da sazna za šta tačno je služila.
- Neko govori da se tu nalazila arena, ali ne verujem u to. Mišljenja sam da je četvrta kula bila mesto za vlastelu. To sam zaključio po veličini stepenica. Na većem delu Kastela one su visoke i kratke, za vojnike, a samo su na tom delu, gde je četvrta kula, niske i široke – objašnjava Katana.
Kamenčiće za objekte oblikuje od kamena koji mu stiže iz Tešnja. Tako je nastao i dvorac, za koji je ideju Katana dobio, dok je gledao jedu od epizoda serije „Poaro“.

- Kada sam supruzi rekao da ću napraviti isti takav dvorac, gledala me je u čudu. Napravio sam ga za 40 dana. Kamen se stavlja red po red i tako u krug. Krov je od pravog crepa. Potrebno je mnogo vremena i strpljenja, jer crep tokom rezanja puca, ali ne odustajem, dok ne dobijem savršeno parče – priznaje Katana.

U njegovoj kolekciji nalazi se i osmostrana kula, za koju kaže da je jedinstvena u Evropi.
- Jedna se nalazi u Tešnju, druga u Bugarskoj, a moja je po ugledu na onu iz Počitelja – rekao je Katana.

Njegovi radovi nisu, kaže, na prodaju, jer svaki ima posebnu, sentimentalnu vrednost.

Pravljenje replika me odmara

- Pre rata sve replike sam pravio od drveta. Bilo ih je mnogo. Tako sam izgradio Gornji Šeher iz perioda pre Prvog svetskog rata. Sve je to 1992. godine izgorelo. Međutim, i sad svaki slobodan trenutak koristim za pravljenje ovih objekata.

Prijatelji i komšije često pitaju odakle mi toliko strpljenja, ali kada čovek nešto voli, ništa mu nije teško. To je za mene odmor. Najviše radim noću, jer tada imam mir i tišinu – rekao je Hamid Katana.

Izvor:(Blic).rs

No comments:

Post a Comment