Tuesday, August 09, 2016

Mario M.: Objavljen Amirov roman


„Osvetinje“ su Amiru Alagiću prvi roman, što se ne bi reklo po težini teme, staloženosti izlaganja i umijeću pisanja. Spletovi Alagićevih rečenica podižu vještinu pripovijedanja na iznimnu razinu, približavajući čitatelje likovima toliko da svaki od njih prerasta roman – jer za autora ne postoji ništa toliko sitno da u tome ne bi mogao otkriti beskonačno. Nažalost, ljudi iz tog primorskog gradića u svojoj su unutarnjoj neizmjernosti posvećeni jedino osveti, oni su poput kuća koje dugo propadaju i naglo se uruše, poput zemlje koja se oko njih urušila u rat. Svjesni da srljaju u užasnu vječnost, odlučili su sve paklene muke isprobati za života.

(Boris Beck)

Amir Alagić rođen je 1977. godine u Banjaluci. Objavio zbirku međusobno povezanih priča „Pod istim nebom“ (2010). Priče i pjesme objavljivao u brojnim književnim časopisima i zbornicima. Scenarist i redatelj kratkog igranog filma „Poigravanja ili Pokvareni bojler“ (2012). Živi u Puli.
***
Ovako je neki dan izdavač, zagrebačka kuća Durieux, najavio novu knjigu Amira Alagića. S njegovim pisanjem smo se već upoznali. U Parkiću su gostovali i njegovi roditelji. Amir je pisac bosanskog porijekla, rodio se i školovao u Banjaluci, odakle je iščupan i presadjen u Pulu. Tamo je osmislio život i profesionalno se afirmirao. Dobar književnik kvalitetnih korijena... Čitaoci koji su pročitali ''Pod istim nebom'' s velikim nestrpljenjem iščekuju ''Osvetinje'', kao i roman u pripremi ''Stogodišnje djetinjstvo''.
(mm)

No comments:

Post a Comment