Tuesday, September 27, 2016

Sta je donio referendum u RS?

Nista!
Jer i referendum je bio bas to - nista!
Ni zbog cega, zbog nicega - besmislen.
Bio je on samo jedna od predizbornih manipulacija Milorada Dodika narodom s kojima on pokusava spasiti, ne svoj narod, vec svoju vladavinu i svoju glavu. Rezultati referenduma su bili poznati i prije njegovog raspisivanja. Zbog toga je i raspisan!
Ono sto nije bilo poznato, a sto je, na neki nacin, pokazatelj snage vlasti pred izbore, je izlaznost na referendum. Ocekivana izlaznost od 70-75% ni blizu nije pdstignuta. Ako je tacno da je izlaznost manja od 60% (dok tipkam izvjestavaju da je 55,6%) onda je, i pored homogenizacije i sijanja straha od Bosnjackog vrha u Sarajevu i Bosnjaka i muslimana uopste, od Evrope i Amerike, i pored ucijenjene opozicije (koja nije imala drugog izbora nego da podrzi besmisleni referendum)... i pored svega toga, vlast dobila poruku da ne stoji najbolje neposredno pred izbore. To je cinjenica koju nece priznati ali se u narednih pet dana moze ocekivati dalja radikalizacija, homogenizacija, sijanje straha, pritisci svake vrste, kao i "dobronamjerni" obilasci glasaca,  "narukvice" za "ugrozene" i penzionere (vec vidjeno).. i ko zna sta jos.


Nastojim da ne gledam vijesti na TV. Nastojim da sacuvam mentalno zdravlje, jer ono sto se moze cuti na vijestima, bile one emitovane iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, Banjaluke je najobicnije zaludjivanje, ispiranje mozga, ubijanje u pojam. Onaj ko upadne u zamku da gleda te vijesti, a nazalost mnogi su upali u nju, ima jednu jedinu mogucnost da se sacuva a da ne poludi: a to je da pije ili se da se pocne drogirati, da i dalje zivi u polusvjesnom, ali bar veselijem stanju. U svakoj drugoj varijanti je i licno najebao... Kolektivno on je vec davno i debelo najebao ( izvin'te nesto psujem...) i tu mu, kako to sada izgleda, nema spasa.

Dakle, nastojim da ne gledam TV vijesti, ali sam zbog nepotrebnog referenduma bio radoznao i sacekao vodjinu konferenciju za stampu - skraceno, moderno izdanje - presicu. Vodja, u liku i obliku Milorada Dodiga, je bio sve - ali ne i vodja jednog naroda. Bio je cinican, arogantan, bezobrazan, nevaspitan, nabusit, kabadahija, ulicar najnize vrste - gori od, u tom istom narodu omrazenog, sultana Sulejmana zalutalog u Evropu u 21. stoljecu.


Ako srpski narod nema boljeg da ih vodi s ove strane Drine, ako taj isti narod nema boljeg od sadasnjeg vodje s one druge strane Drine, onda taj narod sa obe strane krive rijeke koja ih dijeli, nema svijetlu buducnost - ni licno ni pojedinacno. Ako je to tako, onda ni nizak natalitet, ni urota zapada, ni manipulacije s istoka, ni novi svjetski poredak, ni Vatikan, ni susa, ni tuca, ni poplave... nisu pravi neprijatelji.
Pravi i najveci neprijatelji su medju njima, zapravo oni sami...
Jer su stado ovaca koje prati ovna a ne vidi pred sobom provaliju u koju ih on vodi.


Sjeme zla koje je Milosevic posijao, zajedno sa Karadjicem ga krvlju zalijevao izrodilo je otrovnu biljku koju danasnja vlast s obje strane krive Drine odrzava. Vec 25 godina vecina u srpskom narodu se hrani plodovima sa te biljke ublazavajuci svoju stvarnu glad, neimastinu, izolaciju i beznadje u kome zivi.

2 comments:

  1. Clanak sam procitao samo radi mog dobrog prijatelja iz Banjaluckih gimnazijskih dana Predraga,od politike sam se potpuno odvojio a narocito ove koja je prisutna u BiH,danas su najbolji prijatelji biljke i druzenje sa njima,mom Canku pozdrav

    ReplyDelete
  2. U pravu si, Rasime (ili kako smo te zvali u trecem gimnazije, Hali-Gali, jer si dobro plesao. Sjecas se?) Ne valja se petljati u politiku. Prljava je. Ali meni djavo ne da mira, pa moram bar ponekad..

    ReplyDelete