Saturday, October 22, 2016

Jedina žena međunarodni bokserski sudija u BiH


Tina Poletan, Banjalučanka koja je početkom godine stekla zvanje AIBA (Svjetska bokserska organizacija) sudije prošle sedmice vratila se sa Tajlanda gdje je kao jedini sudija sa Balkana sudila na Svjetskom prvenstvu za studente u boksu.
Ona je jedina žena u Bosni i Hercegovini sa titulom međunarodnog bokserskog sudije, a ni u regionu nema njenih koleginica koje nose ovu titulu. Sudija je postala prije dvije godine, sa 19 godina nakon što se uspješno bavila džudom, plivanjem, boksom i kik-boksom. Najvažnije titule osvojila je u kategoriji juniora, a osim što je bila višestruki prvak BiH u boksu i kik boksu, bila je treća na svjetskom i na evropskom prvenstvu u kik-boksu.
Cijela njena porodica obožava borilačke vještine, pa je majka Dijana zadužena za treninge i logistiku, otac Mićo Poletan selektor je bh. bokserske reprezentacije i AIBA trener, brat Sandro osvojio je treće mjesto na Evropskom prvenstvu u boksu, a dva puta bio vicešampion svijeta i prvak Evrope u kik-boksu. I najmlađi član porodice, Tinin sin Sandro, iako mlađi od tri godine već pokazuje ljubav prema boksu.
Mlada Banjalučanka ispričala je da joj je duže vrijeme bila želja da postane sudija: "Svidio mi se taj poziv zato što sam uvijek se divila sudijama kako uspiju da kontrolišu dva boksera i kako oni slušaju sve njihove komande; poželjela sam i da neko tako sluša mene".
"Moja porodica je predana sportu i ovo nije ništa novo za mene. Čitav moj život je profesionalni sport tako da sam se od samog početka ponašala vrlo profesionalno, pratila sam pravila i nikakvih problema nije bilo, brzo smo se navikli".
Poziv za suđenje na Svjetskom prvenstvu za studente Tina je dobila direktno od Svjetske bokserske organizacije jer je bila zapažena na prijašnjim internacionalnim takmičenjima.
"Supervizori su pohvalili, a moji ispitivači za zvanje internacionalnog sudije rekli da ću suditi Olimpijadu 2020. godine", kaže Tina Poletan i dodaje da joj je želja da do tada sudi na što više međunarodnih takmičenja. Oduševljena je putovanjem na Tajland jer je imala priliku da upozna brojne kolege, dobije mnogo savjeta, ali i pohvala.
Tina studira kriminalistiku, a planira i da nauči ruski jezik, a sada govori engleski i njemački jezik, što joj je olakšalo sticanje zvanja sudije. Nije joj bilo komplikovano i teško savladati sve tajne ovog poziva, jer je kao takmičar prolazila kroz sve to i bila upoznata sa pravilima.
"Učila sam, pripremala se mjesecima sa mojim kolegom, AIBA sudijom i predsjednikom sudijske organizacije na nivou BiH, Milankom Rakićem; svakodnevno mi je pružao podršku, učio me, kako teoretski tako i praktično", navodi Tina.

(Agencija Anadolija)

No comments:

Post a Comment