Tuesday, October 04, 2016

Most Radija Slobodna Evropa: Dodikove afere

O vili na Dedinju i drugim korupcionaškim aferama razgovarao je novinar Omer Karabeg sa dvoje ekonomskih analitičara iz Republike Srpske - Svetlana Cenić i Slobodan Lukić.

Svetlana Cenić: Bosna i Hercegovina je zvanično zatražila od Srbije da joj dostavi uplate za tu vilu i sve podatke koji se tiču kupovine te vile. Gospodin Vučić i njegov tim, kako sam saznala, smatrali su taj zahtev maltene kao da neko od njih traži da hapse Dodika. Vlasti u Srbiji su se postavile zaštitnički prema Miloradu Dodiku. Pitanje je da li će Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i pravosuđe BiH dobiti te podatke od Srbije. A što se tiče glavnog tužioca gospodina Salihovića, koga ste pomenuli, on po "čuvenoj" reformi pravosuđa, koju je bivši Visoki predstavnik Pedi Ešdaun označio kao temelj pravosuđa u BiH, ima pravo da izuzima predmete i da ih dodeljuje sebi. Gotovo sve predmete koji se tiču pomenutih afera Goran Salihović je dodelio sebi - i Pavlović banku, i Bobar banku, i slučaj Boska i slučaj Špirić. Sve to on drži kod sebe.

Slobodan Lukić: Mi nemamo nezavisno pravosuđe. U Republici Srpskoj Dodik drži pod kontrolom sve institucije, uključujući i Specijalno tužilaštvo i sudove i pokušava da trguje sa organima pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine. Kad je u pitanju Dodikova vila, nema tu nikakvih nejasnoća. Zna se ko je uplatio Dodiku da kupi vilu.

Karabeg: Koliko je Dodik umešan u aferu Bobar banke?

Lukić: Zna se dobro da nijedan visokorizični kredit Bobar banke nije mogao biti dodijeljen bez Dodikovog odobrenja. To mi je potvrdio i pokojni vlasnik banke Gavrilo Bobar sa kojim sam razgovarao tri mjeseca prije njegove smrti. Dodik je potpuno kontrolisao Bobar banku. On je vrlo dobro znao šta se tamo dešava. Zna se i ko je deponovao pare i ko je odobravao plasmane. Ključni igrači su bili Dodik i Tegeltija, Dodik u prvom redu.

Cenić: Što se tiče Bobar banke, moram reći da se krivica ne može isključivo locirati na Dodika nego i na ljude koje je on uzdigao i koji su se krili iza njegovih leđa. Naravno, pod njegovom zaštitom i patronatom. Ali u Bobar banci nije bio samo problem što su se visoki krediti davali ljudima koji nisu imali odgovarajuće pokriće. Bilo je primera da firma bude formirana danas, sutra dobije četiri i nešto miliona kredita, a da se kao pokriće stavljaju menice na objekte koji će se tek sagraditi. Onda možete zamisliti razmere tih mahinacija. Ja bih krivično gonila i sve one koji su, i pored toga što su znali kakvo je stanje u Bobar banci, sve to aminovali. Nisu nevini ni opštine i javna preduzeća koji su držali novac u toj banci, iako su znali šta se tu radi.

Karabeg: Kako je Dodik uspeo da ostvari uticaj, ne samo na pravosuđe u Republici Srpskoj, nego i na pravosuđe u BiH?

Cenić: Jedna trećina svih zaposlenih u državnim organima BiH, pa i u pravosuđu, su Srbi iz Republike Srpske. Budite sigurni da vlast Republike Srpske nikada neće predložiti Srbina iz Federacije. To je jedno, a druga stvar - kriminal ne poznaje ni veru, ni naciju. Kupiti čoveka danas je tako lako, pogotovo u BiH.

Lukić: Dodik odavde stalno bježi u Srbiju zato što smo mi bankrotirali. Čim nema para ni za penzije, ni za zdravstvo, čim kasne plate - jasno je da se entitet nalazi u haosu. Mislim da je ovo što radi Vučić miješanje u unutrašnje poslove BiH. Da nije tako, on bi jasno rekao da se ne može podržati Dodikov nacionalizam, jer ovo što Dodik radi sa referendumom nije ništa drugo nego nacionalizam, a Srbija to podržava.

Cenić: Republika Srpska je uvek služila Srbiji za potkusurivanje. To je ono - evo, vidite kako su oni strašni, šta su sve počinili, ali mi možemo da ih kontrolišemo. Tako je Srbija jačala svoje pozicije kod međunarodne zajednice. Vidim sada kako i vlast i opozicija iz Republike Srpske po ko zna koji put idu na kanabe u Beograd, pa kažem: ako je i za reprizu - mnogo je, povraća mi se, jer se setim tih istih odlazaka kod Miloševića na kanabe, pa povratka s kanabeta. Sada se to ponovo vraća. Kao loš san.

Lukić: Dodik je zakazao referendum sedam dana pred lokalne izbore. Meni je malo čudno da se opozicija s iskusnim političarima Ivanićem i Bosićem nasankala na taj referendum. Referendum je staro sredstvo koje Dodik koristi da bi se održao. Vjerovatno će i ovoga puta uspjeti nešto da uradi, ali to njegovo zveckanje referendumom može dugoročno i srpski narod i BiH, ali i Srbiju dovesti u izuzetno tešku situaciju.

Cenić: Moguće je da Dodik dobije glasove na ovim lokalnim izborima i da napravi dobru startnu poziciju i za parlamentarne izbore 2018. godine, ako ga Srbija bude podržavala kao do sada i ako se svako malo bude šetao do Beograda. Inače, ovde se igra na najniže emocije, jer u Republici Srpskoj vlada stravičan strah da te ne proglase za lošeg Srbina ili lošu Srpkinju. A znamo kako takvi prolaze. Kada se kaže Srbija, pa taman da je tamo i Hitler na vlasti, mi moramo da plačemo, ne smeš da kažeš ništa protiv Srbije, ne smeš da kritikuješ Srbiju. Kada se kaže referendum, sečemo vene, jer, ako to ne radimo, onda smo loši Srbi.

Lukić: Znam da će biti dosta teško izvesti Dodika pred sud, ali mislim da su promjene neminovne. Bez obzira na kratkoročne benefite koje Dodik postiže ovim igrarijama - mislim da je on dugoročno potrošen i da će morati da odgovara.

(Radio Slobodna Evropa)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...