Wednesday, October 05, 2016

Nenad Čanak: Po Nikolićevoj logici, moguć je referendum i u Vojvodini


Koliko je jasan stav Srbije prema referendumu u Republici Srpskoj? Senku na zvaničan stav Vlade da Beograd ne podržava referendum bacio je predsednik državeTomislav Nikolić izjavom da referendum ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru.
Ako je odluke najviših pravosudnih institucija moguće rušiti na referendumima, Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji, pa da se u Vojvodini „raspiše referendum o tome da li građani prihvataju odluku o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude glavni grad".
Beogradu se danima zamera da se nije dovoljno jasno odredio prema referendumu u Republici Srpskoj, a pojedini opozicioni lideri pozivaju premijera i predsednikaAleksandra Vučića i Tomislava Nikolića da odu korak dalje i obrazlože zašto nisu podržali referendum u bosanskohercegovačkom entitetu o Danu RS. Usred toga oglasio se Nikolić unoseći dodatnu konfuziju.
Naime, dok je premijer Aleksandar Vučić rekao da Vlada Srbije nije podržala održavanje referenduma, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je poruku da je referendum pokazao volju građana Republike Srpske i da „ne bi smeo da doživi sudbinu nekoliko referenduma održanih u različitim srpskim zemljama, u različitim istorijskim okolnostima - da bude održan i ostane mrtvo slovo na papiru“.
Na ovakav stav reagovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, koji je poručio Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanim na delu državne teritorije, onda LSV predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji, pa da se u Vojvodini „raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad".

Za Nikolićevu izjavu da referendum ne može ostati mrtvo slovo na papiru Čanak kaže da „služi tome da bi se podišlo najnižim strastima neiživljenih pljačkaša i vucibatina koji su bili jedini pobednici u proteklim ratovima i da se ponovo zveckanjem oružja odvrati pažnja od gorućih životnih problema“.
„To je suština priče i da se time obezbedi, u svetlu predstojećih predsedničkih izbora, njegovo vaskrsavanje iz dubokog groba u koji je legao od kad je izabran za predsednika Srbije“, kaže Čanak.
Vučić je nakon referenduma, ponavljajući da Vlada Srbije nije podržala njegovo održavanje, rekao da se sa tim saglasio i predsednik republike. Treba podsetiti i da su Vučić i Nikolić pre mesec dana, nakon beogradskog sastanka sa srpskim liderima u Bosni i Hercegovini, saopštili da nisu pružili podršku, ali da ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma. Sada Nikolić poručuje da izjašnjavanje građana na tom referendumu ne treba da ostane mrtvo slovo na papiru.

Upitan kako gleda na ove poruke Beograda Čanak kaže da u Beogradu osim Vučića i Nikolića postoji i opozicija koja se „najoštrije suprostavljala svemu tome“.
„Jasno je da Vučić traži podršku širom sveta za svoju, pre svega ekonomsku politiku, a o ovakvim pitanjima jednostavno neće da se izjašnjava i zato on to prepušta da li Vulinu, da li Dačiću, da li nekom takvom da iznosi ono što bi možda neki deo populacije, koji ne razume aktuelnu prozapadnu politiku Aleksandra Vučića hteo da čuje, a sa druge strane Tomislav Nikolić mora nešto da uradi da bi se preporučio za kandidata za predsednika Republike Srbije“, ocenjuje Čanak.
Ako je i do sada bilo poziva Beogradu da se jasnije odredi prema referendumu u RS koliko stvari postaju komplikovanije nakon Nikolićeve izjave?

Simeon Pobulić iz Foruma za međunarodne odnose, smatra da Nikolićevu poruku ne bi trebalo tumačiti kao novu poziciju Srbije.
„Ništa nije promenjeno. Srbija nije htela da bude glavni učesnik u toj celoj igri i pokušala je, koliko god je mogla, da se drži po strani. Sad kad se završilo kao što se završilo ne možete da kažete ništa se nije dogodilo“, kaže Pobulić navodeći da je druga stvar da li je referendum trebalo uopšte održati.
„Istina je da su svi akteri u toj ’drami’ pokušali da iskoriste koliko mogu da iskoriste“, kaže Pobulić.

No comments:

Post a Comment