Saturday, October 01, 2016

Sule: No. 11 - Keith Moon

KEITH MOON
23.08.1946-07.09.1978.



„U slučaju Kit Muna razbij staklo“ – natpis koji se za trenutak pojavljuje u biografskom filmu o grupi The Who, „The Kids Are Alright“ i ujedno savršeno odslikava svu njegovu mahnitost i neukrotivost, pa mu je možda baš iz tog razloga i pripala uloga suludog ujaka Ernija u rock-operi „Tommy“.  
Rođen 23. avgusta 1946. godine, Mun je bio najmlađi i najkasnije pristigli član grupe The Who.
Legenda kaže da je pristupio bendu tako što je na jednom koncertu sjeo za bubnjeve i prosto oduvao starog bubnjara i za desetak sekundi odsvirao takav baraž, koji nije bio nimalo saobrazan uobičajenoj brzini ljudskih ruku.
Mnogi veliki bubnjari govorili su o njemu kao o instrumentalisti oslobođenom svih predrasuda, koji je posjedovao onu vrstu slobode svojstvenu samo odabranoj nekolicini.
Njegov stil niko nije mogao da definiše i još uvijek je nejasno kako je na izgled potpuno nelogično sipao kanonade po svom kompletu i svaki put ih završavao u takt precizno, odmah se uključujući u dalji tok pjesme.

Baterija mu je bila postavljena horizontalno kao u džezu, a ne sa ukošenim timpanima, kako je u roku uobičajno. 
Umro je 7. septembra 1978, a posljednji album koji je snimio sa Huovcima je „Who are You“.
Stručnjaci kažu da je Kit Mun, uz Džona Bonama i Miča Mičela, bio najbolji bubnjar koga je rokenrol upoznao.
U bendu ga je 1979. godine zamijenio bivši bubnjar grupe  „Small Faces“ Keni Džouns, a nešto kasnije sin Ringo Stara, Zak Starki.

*****
Tri dana prije američke turneje 2002. godine, u hotelskoj sobi u Las Vegasu, na nebu mu se pridružio i bas-gitarista grupe The Who, Džon Entvistl.

No comments:

Post a Comment