Monday, December 26, 2016

Košarkaš pozitivnog bezobrazluka


Iako je jednoglasno Izabran za predsednika Košarkaškog saveza Srbije, Predragu Daniloviću će biti veoma teško da van parketa dostigne i bude ono što je bio među obručima. Iako je čitavu deceniju i više bio prvi čovek KK Partizan, u Savezu ga čekaju izazovi sasvim druge prirode, koktel ozbiljnog menadžmenta, diplomatije i vizije i vreme će pokazati kako će se tu snaći.
Za njega se bez imalo dileme može reći da je jedan od najboljih igrača sa ovih prostora ikada. Odlikovali su ga i tehnika, i snaga, i pozitivni bezobrazluk, hrabrost i hladnokrvnost, i timski duh, ali i snažna individualnost. Dok je još bio klinac smatrali su ga i previše prgavim, a tvrdoglavost ili upornost, kako hoćete, pokazao je kad je prešao u Partizan iz sarajevske Bosne po cenu da ne igra skoro dve sezone, jer bivši klub nije hteo da mu da ispisnicu. Mnogima bi to progutalo karijeru, Danilović to nije dozvolio. Drugi izazov iste vrste bio je prelazak u NBA ligu u vreme kad su se tamošnja i ova evropska košarka razlikovale makar tri puta više nego sada. Kad se posle "nestanka" preko leta, na jesen pojavio u javnosti, mnogi nisu mogli da ga prepoznaju, bilo je to "novo" telo sa dva-tri reda novih mišića, znao je da je morao da ojača da ga tamo preko bare ne bi pojeli. I ostavio je trag što je za Evropljane tada bio podvig, za dve sezone u Majamiju i Dalasu davao je nekih 13 poena po meču, a na utakmici protiv Njujorka dao je 30 poena šutirajući trojke 7/7.
Sa Partizanom je bio prvak Evrope, isto je ponovio i sa Kinderom iz Bolonje koji je svečano povukao iz upotrebe dres sa brojem pet koji je nosio Danilović. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je četiri evropska prvenstva i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Svetska prvenstva Argentini 1990. i Atini 1998. na kojima su selekcije SFR i SR Jugoslavije osvojile zlata propustio je zbog povreda. Proglašen je za najboljeg igrača u Evropi 1995.
Na čelu Partizana osvojio je 12 titula prvaka raznoimenih država, šest trofeja u regionalnoj ligi. Kao minus mu se stavlja da je iza njega ostao pozamašan dug i da je, pre svega po mišljenju trenera koji ga je "otkrio" i kasnijeg decenijskog saborca Duška Vujoševića, izgubio bitku za primat u srpskoj košarci. Mrlja je i napad na sudije u Vršcu zbog kojeg je najpre kažnjen sa dve godine suspenzije pa je posle kazna preinačena u uslovnu. U žižu javnosti dospeo je i pre par godina kad ga je prijatelj Branko Filipović "Fida" povredio nožem.
Oženjen je Svetlanom, novinarkom RTS-a, sa kojom ima troje dece, kćerke Sonju i Olgu, koja je juniorski osvajač Rolan Garosa u tenisu, i sina Vuka.

Zoran Pavić

No comments:

Post a Comment