Friday, December 09, 2016

Mario M.: Pokvarene ploče

Vrijeme prolazi, Luka porastao, teško za povjerovati - iduće godine već tinejdžer. ‘’Raste k’o iz vode!’’, što ne povezujem sa njegovim redovitim plivanjem. Luka, naime, već godinama na novom Incelovom bazenu trenira mada ne robuje rezultatima. Više mu je do igre, a omiljeni stil mu je leptir. Djeca rastu uz igru, djeca vole leptire… Luka je tipični predstavnik svoje generacije, godinama se igrao sa lego kockama… ipak, sada mu je draži smartfon. I druge ‘pametne igračke’ draže su mu od škole.


Povremeno Luka navrati do svog djeda. Usamljenom penzioneru unuk je drago osvježenje. Zamišljam kako izgledaju ti susreti: djed uvijek ima još poneki neudijeljeni savjet… i mnogo neispričanih priča. Među njima, pretpostavljam, i onih povezanih s muzikom, jer djed je Ratko u mladosti bio bubnjar. A bio je i DJ iz banjalučkih pionirskih disko vremena.


Ništa neobično ako unuk nekim svojim gestom iznenadi djeda, ali Luki je uspjelo da svoga šokira. Jednostavno mu se obratio: ‘’Dido, šta ti je ovo?’’ Rale se zaledio od iznenađenja. Još nekoliko dana bio je frapiran tim pitanjem. I pomalo posramljen, jer njegov Luka dotada nije ni vidio gramofon. Zato ga nije ni mogla oduševiti ta djedova svetinja: stari gramofon čuvene marke! Za koji trenutak Rale se vjerovatno s nostalgijom vratio skoro pet decenija unazad kada je kao student jedno cijelo ljeto prao suđe tamo negdje preko ‘grane’. Vratio se trijumfalno sa najnovijim modelom gramofona i dva tuceta LP-jeva sa aktuelnim hitovima. Prema ‘sedamdesetim’ Rale i danas gaji naročito poštovanje… A njegov unuk sada…
…..

Držimo se teme:
‘‘Zar se svijet toliko promijenio?’‘
‘‘Sjećam se onog brisanja prašine s gramofonske ploče… ko još danas ima strpljenja?’’
‘‘Možda gramofon sa nekom smart aplikacijom.’’
‘‘Dovoljno je imati smartfon… nikad ovoliko pametnih.’’
‘‘Djeca u obdaništima su sada smart generacija.’’
‘‘Pitam se, ko sam ja bez pametnog telefona?’’
‘‘Šta je nama ostalo? Samo kamara sjećanja?’’
‘‘Bolje da odemo na jedno bistrenje memorije nego da izigrivamo ‘pokvarene ploče’.‘’

Mario M.

No comments:

Post a Comment