Monday, January 09, 2017

Svetlana Cenić: Evropski upitnik ili upitna 2017?


Još jedna u nizu godina opšteg sluđivanja. Zapečatila se navodnim odlaskom Mileta The Referendumskog na inauguraciju novog predsednika najmoćnije zemlje u svetu, kupovinom novog helikoptera za potrebe skupih i dobrih cipela, a snižavanjem plata i najavom poskupljenja gradskog prevoza u Banjoj Luci, te novim trotoarom, nadstrešnicom na Pravnom fakultetu, redukcijom isporuke vode i onim čuvenim par-nepar u Kantonu Sarajevo s početkom baš na Božić! Bez zakonskog uporišta, naravno, jer volimo mi te odluke koje posle tuku po ušima.
Veseli budžetski zagađeni decembar. I prošle godine se šest sedmica u Sarajevu nije videlo nebo. Ništa nije urađeno do danas-dan, osim ove odluke o par-nepar. Možeš ložiti gume, kupovati ugalj za etažno grejanje, ne treba katalizator ni za gradski prevoz, ni za privatna kola, a mogu i planovi razvoja bazirani na eksploataciji uglja. Šta ima veze?!
Eno, Toplana Banja Luka izdiše, a novi gradonačelnik kaže: “Razmatramo cijeli set opcija koje uključuju kredit, javno-privatno partnerstvo, zakup i koncesiju i tokom januara moramo donijeti odluke kakve god one bile”. U januaru doneseš odluku za... kada?! A sećam se saopštenja: “Obavještavamo vas da je Toplana a.d. Banja Luka u potpunosti spremna za početak grijne sezone, zbog čega je, u dogovoru sa Gradskom upravom, od danas (30.09.2016. god.) krenula sa isporukom toplotne energije, iako grijna sezona zvanično počinje 15. oktobra.” Kako li je kad su nespremni, ako je ovo potpuna spremnost?! Ono dva dana pred izbore smo potpuno spremni, a dva meseca posle izbora apsolutno nespremni. Eh, gradonačelniče, da ne živite u Banjaluci i da Vaša partija nije na vlasti dostigla punoletstvo, možda bi neko i imao razumevanja. Ovako se vraćamo na ratne godine kad je najhitniji bio ror i da li vuče, a ispred svake zgrade, pa i po balkonima bila složena drva. Grejanje u skladu sa retorikom - ratno.
Kao i slogan za proslavu Dana Republike: PRAVOnaSLAVLJE. Nije diskriminatorski uopšte. Baš će je tek sada svi osećati kao svoju. Uz većinom hladne radijatore i razmišljanje šta je sledeće.
Ovo onako zbrda-zdola samo nekolicina stvari zadnjih sedmica decembra. Sad još neko treba da kaže: “Ali, dobili smo upitnik EU!”, pa da zviznem od muke. Nema te teme u kojoj se ne trpa taj evropski put: od bureka do životne sredine. Pri tome BiH gubi godišnje minimum 20 miliona
eura pomoći EU jer nema okvirne strategije za poljoprivredu ili okoliš, pa ne znam kako će nam taj evropski put sam po sebi rešiti i ova pitanja.
Sam po sebi neće ništa, naravno, ma koliko se svi upirali da predstave da je to lek za sve: od pravosuđa do zagađenog vazduha. Po putu valja koračati, nije pokretna traka na koju se samo popneš i eto te na cilju, tj. Evropskoj uniji.
I ta čuvena Reformska agenda je pretvorena u biranje jabuka: ovu hoću, ovu neću, ova popišana, ova nije... A na kraju zbirni procenat kao uspeh - ispunili su 30 odsto ničega iz nečega. No valja na kraju pojesti i one popišane. Na oba entitetska drveta. Jer, veštački nabildaju rast BDP-a samo da bi dali sebi prostora za zaduživanje, koje raste i to po kamatnoj stopi koja je veća čak i od tog isfriziranog rasta. Svaki vlasnik kioska zna da kad se zadužiš po kamatnoj stopi većoj od profitne stope, osta i bez kioska.
Glede prihoda, stara štimaljka sa neporeskim prihodima. Njihov rast na papiru puknu u neslućene visine da bi nekako uštimali u budžetu prihodovnu i rashodovnu stranu, a naravno da se nikad ne ostvare, pa eto novog deficita. Uzgred, ako se planira rasterećenje privrede i ukidanjem ili smanjenjem upravo i tih neporeskih nameta, zašto Vlada Republike Srpske predviđa njihov rast od 11 odsto? Gušiš privredu, a planiraš ničim izazvani rast prihoda od poreza na dohodak i dobit? How yes no!
I Vlada FBiH je povećala budžet za nekih šest odsto, obrazloženo delom da će prodati potraživanja javnih preduzeća komercijalnim bankama i eto para! Ovako formulisano nema veze s onim što se, zapravo, dešava. Naime, radi se o prilivu ili novom zaduženju, samo što će sada javna preduzeća vraćati pare direktno komercijalnim bankama, a banke će pare dati Vladi BiH.
A prihode od poreza planirali veće za 9,1 odsto! Aferim, gospodo, jedva čekam da to vidim, posebno sa ovim novim potezima glede poreske reforme. Da su obuhvaćene porezima kladionice, možda bih se delimično i primila na ovu cifru. Opet su za realni sektor namenjene one popišane jabuke, dok javna uprava sebi bira one “čiste”. No, kako rekoh, bojim se da će obe vlade na kraju jesti ne samo politički popišane, već i crvljive, ma čime ih prskali.
Eh, ovako nekako ulazimo u tu 2017. evropskim drumom držeći u ruci upitnik. Toliko smo se uneli popunjavajući ga i smeštajući nas tamo daleko na obzorje EU da nam ne ginu teške povrede od pada u šaht s ovim politikama i budžetima.
Evropski upitnik ili upitna 2017.? Nije teško zaokružiti tačan odgovor.
Želim vam Vigemarkovu karijernu evropsku veselost, Inzkovu produktivnost na postojeće materijalno zdravlje i reformski optimizam entitetskih vlada na budžetu!


Svetlana Cenić
(Dani)

No comments:

Post a Comment