Monday, February 06, 2017

Financial savjetnik Martin Armstrong


Vjerujem da se mnogi od vas, kao i ja, pitaju kako to ustvari radi svjetska ekonomija, sta rade novcanice, zlato, zeljezo, kakva je veza izmedju njih, kako zemlja postaje bogata, kako uciti o marketu i zaraditi na njemu, zasto su skoro sve vlade svijeta zaduzene, zasto im zaduzenja rastu a ne smanjuju se, kome su zaduzene, kako su ti, koji posudjuju sredstva, dosli do njih, kolike su kamate, ko stoji iza tog svjetskog monetarnog sistema, ko upravlja tim sistemom, vlade drzava ili taj sistem upravlja njima...?
Hiljade pitanja bih mogao poredati jer me to interesuje. Znam da su ekonomisti skolovani i da imaju teoretske odgovore na sva ova pitanja, ali za nas - amatere, ma koliko se trudili i citali - ipak je tu veci broj nepoznatih od broja jednacina.

Martin Armstrong, rodjen 1949., poznat po svojim predvidjanjima svjetsih ekonomskih kretanja baziranih na njegovom modelu i izracunatim poslovnim  (market) ciklusima koji se ponavljaju svakih 8,6 godina (ili Pi 3,14x1000 = 3,141dan).
Predvidio je pad ekonomskog sistema 1987. - u dan, Nikkie pad 1989., financijski pad Rusije 1998...

Sa 13 godina poceo je raditi u prodavnici kolekcionarskog kovanog novca i postanskih marki. Sa 15 godina postao je milioner nakon sto je kupio vrecu srijetkih strarih kanadskih penija. Sa 21 godinom imao je svoju prodavnicu kolkcionarskog novca. i postanskih marki. Sa 23 godine poceo se, kao hobijem, baviti predvidjanjem komoditi marketa.  Razvio se u uspjesnog financijskog savjetnika i investitora. 1999. su ga Japanci optruzili da njihovim ulozenim novcem pokriva prethodne gubitke na marketu. Optuzili su ga za mesetarenje i u USA. Optuzen je i lezao je u istraznom zatvoru preko sedam godina. Veoma dug sudski proces u kome mu pratkicno nista nije dokazano. Trazili su od njega da im preda kod softvera koji je sam izradio i samo on znao. Nikada nije pristao na to. I tako sedam godina. U pat poziciji i nakon odlaska suca koji nista nije dokazao, ponudili su mu dogovor. Obzirom da je zatvor veoma tesko podnosio, pristao je na nagodbu sa istraziteljima, potpisao da se bavio mesetarenjem na stok marketu i osudjen je na dodatnih 5 godina. Bez dokazane krivnje. Potpisao je sto su ponudili, jer su mu prijetili sa 135 godina zatvora.
Da li je Martin Armstrong zaista financijski mesetar ili samo genijalac koji je prozreo monetarni sistem, odgovorio na mnoga pitanja na koja obicni smrtnici nemaju odgovor, pretvorio sistem u formule, izradio inteligentan softver koji je radio za njega i koji niko drugi nije mogao izraditi niti kopirati...
Ako vas je sve ovo do sada zainteresovalo za ovog covjeka odgledajte ovaj dokumentarac o njemu. Traje oko sat i po, ali vrijedi...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...