Wednesday, March 01, 2017

Kosarkaski klub Borac Banja luka


Kapiten, Angel Trajkovski salje email sa grbom i podsjeca da bi ove godine Kosarkaski klub Borac trebao proslaviti 70. godisnjicu postojanja . Osnovan 1947. godine, Borac je najstariji kosarkaski klub u Bosni i Hercegovini. Pamti se da je prvu kosarkasku loptu u Banja Luku donio fudbaler Aco Mastela. Kosarka je naglo postala veoma popularna u Banjaluci. Problem je bio nedostatak koseva i igralista, koznih lopti tako da su oni najbolji (skoro citav tim kosarkasa) nakon par godina presli u rukomet koji je imao vecu podrsku tadasnjih sportskih radnika i trenera.
A onda je 1957.-1958. Aco Juric okupio generaciju juniora koji su prvo trenirali na zemljanom terenu tadasnje Medicinske skole. Kasnije su preselili na isto tako zemljani teren Gimnazije.

KK Borac 1958, igralište Medicinske škole:
Dubravko Tripalo,Angel Trajkovski-Gele,Ratko Prohaska,Davor Crnic-Dejvi,trener Aleksandar(Aco)Juric, Milivoje Vranjesevic-Ziri, Radoslav Adzic-Adzija, Hasan Mravac-Cinana i Kosta Vidovic. Cuce: Cadla(Angel se, na zalost, ne sjeca imena),Sead Huskanovic-Pipa, Slobodan Jelic-Bato i Momcilo Kalenic-Kendo.

Ne znam da li ce Kosarkasi klub Borac proslaviti ovu znacajnu godisnjicu. Voljom politicara koji odlucuju 0 zivotu i o sportu u Banjaluci i Republici Srpskoj, Klub je vec godinama u dubokoj krizi i tavori u najnizoj kosarkaskoj ligi.
Jos jednu sliku KK Borac (iz 1982.g.) pronasao sam na web stranici Banjalucki sport.


Mozda ce ovo malo podsjecanje potaci neke od onih  koji su godinama nosili dres KK Borac, trenirali, bili treneri, bili clanovi uprave da se jave i svojim sjecanjima osvjeze bogatu tradiciju najstarijeg kosarkaskog kluba u Bosni i Hercegovini.

No comments:

Post a Comment