Monday, April 10, 2017

Duško Vujošević


Je li zaista važno to što su Vujoševići iz plemena Kuča, kako piše u jednoj od biografija novog selektora košarkaške reprezentacije BiH? Posebno kad se dijete, Duško u ovom slučaju, rodi u Titogradu 1959. (neki dan, 3. marta, proslavio je rođendan), a sa pet godina preseli u Beograd?
Hajde, dobro, i to je valjda neka vrsta besmislenih balkanskih atavizama.
No, nimalo besmislena nije karijera ove, kako ce reći balkanska sportska javnost, legende beogradskog Partizana. Dovoljno je samo reći da je 2009. dobio nagradu "Aleksandar Gomeljski" za najboljeg trenera Eurolige u sezoni 2008/09. Nagrađen je zato što je tada po drugi put zaredom uveo Partizan u četvrtfinale Eurolige i prvi je dobitnik "Gomeljskog" koji nije osvojio Euroligu te sezone.
Legenda Partizana je zato što je taj klub vodio u tri navrata i s njim osvojio 12 titula šampiona što bivše SFRJ, što SRJ, što Srbije. Radio je i u Španiji, Italiji, Rusiji, vodio Oximesu, Bresciu, Olimpia Pistola, Pesaro, CSKA, danas je u francuskom Limogesu.
Među klubovima koje je vodio je i beogradska Crvena zvezda, što su mu partizanovci ipak oprostili: "Dule Vujošević može i sa Zvezdom da uzme titulu, al' ga zabole", zapisali su na Facebooku. Tu su zapisali i da "Dule Vujošević u lice govori sudijama ono što im Grobari psuju ispred televizora"...
Kažu da je živac, nimalo njezan prema igračima. Za šta on ima i dobro objašnjenje: "Mi smo tim, a sa druge strane funkcionisemo kao familija. Mojim igračima je jasno da ih ja volim kao otac, a sa druge strane i vi i svako drugi imate nekoga koga možete da podnesete kad vas opsuje i svašta vam kaže. Opet, kad vas drugi opsuje, vi hoćete da se bijete. Sad, i ja zbog neke svoje nervoze psujem više nego što bi trebalo, ali ima nekih situacija kad prosto psovka ima mesta".
Dobro, nisu ni bh. reprezentativci baš... Vidjeli smo ih i u takvim situacijama.
Vujošević je vodio seniorske reprezentacije prvo zajednicke Srbije i Crne Gore i osvojio šesto mjesto na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, a onda i samostalne Crne Gore, s kojom je izborio plasman na Evropsko prvenstvo 2011., ali je krajem 2010. podnio ostavku, pa tamo išao kao stručni savjetnik reprezentacije.
Bh. reprezentaciju će preuzeti na kraju ove sezone kad mu u Limogesu istekne ugovor. Pod kojim uslovima će raditi ovdje, Košarkaski savez BiH nije objavio, ali je predsjednik Saveza Aleksandar Fulurija demantovaoniaklapanja srbijanskih medija da se radi o "između 40 i 50 hiljada eura godišnje". Ne zna se ni ko će biti u Vujoševićevom štabu jer će saradnike on birati sam...

Saša Rukavina
('Dani')

No comments:

Post a Comment