Saturday, April 08, 2017

In memoriam: Relja Bašić

Relja Bašić preminuo u 88. godini života


Relja Bašić je u svojoj karijeri  odigrao 3766 predstava, snimio 137 što domaćih što inozemnih filmova, potpisao 26 režija, osnovao i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima.

Rođen u Zagrebu 14. 2. 1930. Godine (njegova majka Elly Bašić je bila poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica). Diplomirao glumu na ADU u klasi dr. Gavelle. Godine 1955, a pri kraju studija na ADU (Zagreb), redatelj Bojan Stupica ga angažira u HNK u Zagrebu, gdje je ostvario niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić). Glumio je i u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, Teatru u gostima, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama.
Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.), jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja jugoslavenskog filma. Ostvario je istaknute uloge u filmovima koji su uticali na tok hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića ( Zlatna arena u Puli 1966. g.) i Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika (g. Fulir).
Njegova filmska karijera broji 56 domaćih i, služeći se njemačkim, francuskim, slovenačkim, talijanskim te engleskim jezikom, 71 strani naslov.
U čitavom nizu priznanja i nagrada Relja Bašić ima i UNESCO-ovu nagradu za umjetnika za Mir.

(internet)

No comments:

Post a Comment