Tuesday, April 04, 2017

Mario M.:Sur, grad legendarnog mornara

Iz biografije čuvenog Sindbada Moreplovca znali smo samo za Bagdad i Basru, ali na arapskom jugu dominantno se pominju Sohar i Sur. U turističkim vodičima Omana stari Sohar se navodi kao rodni grad, a Sur kao luka iz koje je Sindbad (Sinbad) kretao u svoje pustolovine. Ne umanjuju Omanci vrijednost Šeherezadinih pripovijedanja, oni su, smatrajući se najautentičnijim arapskim narodom, vijekovima bili usmjereni ka moru te ovladali vještinama gradnje originalnih brodova kojima su dominanirali od Zanzibara do Kine... I Vasko Da Gama, a to je zabilježeno, tražio je njihovu pomoć u otkrivanju puta za Indiju. Pa valjda im onda pripada pravo i na legendu veličine Sindbada! Uostalom, on je mnogo ranije pošao u svoju kinesku pustolovinu...
Kada su legende u pitanju zanemaruje se faktografija, a nije upitno ni da turistički radnici Sindbada tretiraju kao istorijski lik. Tome se prije tridesetak godina priključio jedan irski istraživač koji je ponovio njegovu dalekoistočnu plovidbu na jedrenjaku izgradjenom tradicionalnim vještinama omanskih brodograditelja. Danas replika tog Sindbadovog broda ukrašava jedan kružni tok u Muscatu.
I junaci moga djetinjstva su bili stvarni... Aladin, Alibaba, Sindbad... Zapravo, bilo je to ono vrijeme kada i nije bilo ružnih priča. Sanjao sam ih više od 1001 noći, često i kao svoj lik u ogledalu. Ove godine mi se pružila prilika da maštu vratim u tokove dječaka... Bio sam u Omanu, pa zašto ne bih 'zavirio' i u Sur. Nisam navigavao jer lakše je doći kopnom, jednim od brzih autoputeva (od Muscata, glavnog grada, cca 300 km jugoistočno).
Kako danas diše taj grad moreplovaca i ribara? Ima li turista? ('Sur was the home of the legendary sailor Sindbad'). Iz daljine se naziru obrisi grada u slankastoj pješčanoj izmaglici. Osjeti se nešto mistično... Grad smješten u prirodnoj laguni, širi se samo u dvije dimenzije sačuvana je tradicionalna arhitektura... Oko podneva je, grad skoro pust. Jasno, vruće je, u ovo doba dana nema šetača... A i vrijeme je redovne molitve. Ipak, poneki automobil. Ribari su svoj noćašnji ulov već otpremili. Nekada su odavde, iz najistočnijeg dijela Arapskog poluotoka polazili tradicionalni arapski jedrenjaci u osvajanja, u trgovinu...
I danas je stanovništvo većim dijelom naseljeno uz obalu, a sultanat Oman je tradicionalno i geografski predodredjen za pomorstvo. Medjutim, na osnovu brojnih gradilišta, stiče se osjećaj da je trenutni razvoj usmjeren više ka kopnu.
A Sindbad ostaje u legendarnim pričama i muzejima. I našim uspomenama.

 Bijela palata

 Centralna dzamija

 Drvored

 Replika Sinbadovog broda

 Setaliste

Stari ribarski brodovi

 Stari svjetionik

 Sur obrisi

 Turisticki brod

 U laguni ispod mosta

Ugostiteljski objekti
Mario M.

No comments:

Post a Comment