Thursday, May 25, 2017

Kosarkaski susreti, Banjaluka 2017. (1)

Kapiten Angel Trajkovski ne posustaje! I ove godine, na njegovu inicijativu, zadnjeg petka u maju sastaju se bivsi kosarkasi Borca, generacije koje su igrale od osnivanja kluba 1947. do kraja sedamdesetih. Obzirom da je ova godina jubilarna, sedamdeseta od osnivanja KK Borac ocekuje se dolazak mnogih bivskih kosarkasa, onih koji i danas zive u Banjaluci, kao i oni koji zive na raznim krajevima svijeta.
Dio banjalucke ekipe kao i "gosti" iz Beograda, USA i Kanade sastao se danas u "Rupi" u Ante Jakica, na psiho-fizickim pripremama pred sutrasnji veliki susret.

Canak, Branko Kljajic-Kljaja, Dragoljub Obradovic-Cober, Borko Miljevic-Holivud, Branko Dokic-Doka, Djoko Kaludjerovic - Sopen i Tihomir Divjak-Kikan

U kosarkaskim krugovima je poznato da bi Kljaja vodio glavnu rijec u bilo kom sastavu i na bilo kom terenu da se kosarkasi (ne samo banjalucki) sastanu. Znajuci to, Sopen je pokusao da ga ohladi poklonom koji mu je donio iz Zadra. A poklon je, kao sto vidite, upaljac i hemijska olovka...


Na veliko insistiranje prisutnih Kljaja je na kraju pristao da se slika sa svojim prijateljem i njegovim poklonom.


No ni ovaj poklon ga nije ostavio bez rijeci, tako da smo mi ostali uspijevali nesto reci samo u trenucima kad je Kljaja udisao vazduh izmedju dvije, moram biti iskren i priznati, zanimljivo pricane price u njegovom karakteristicnom stilu. 
Inace, glavna tema danasnjeg druzenja je bila lista kosarkasa koji su stanovali izmedju ulica Marticeve na sjeveru, Mose Pijade na jugu (dodan je i neizbjezni Titanik) , Gospodske na zapadu i Pelagiceve na istoku. 


Dakle, sa ovog, otprilike jednog kvadratnog kilometra u banjaluckom Borcu kosarku je od osnivanja kluba 1957. do kraja sedamdesetih igralo, slovima i brojem cetrdeset igraca, sto velikih, sto malih, sto visokih, sto niskih... 
Uvecajte sliku, koja je svojevrstan zapisnik sa danasnjeg duzenja, i uvjericete se. 
Periferija, kao sto je na primjer A-zgrada kod parka, Bulevar, Gajeva ili, ne daj boze, Laus ili Rosulje, nisu prosli ostre kriterije komisije koju su vodili Kljaja, Cober i Borko. Vi koji se sjecate kosarke iz tih godina, zapazicete da na listi nema ni Milana Tosica-Prleta jer on je stanovao u mnogo udaljenoj aleji Brace Pavlic. 

(Nastavice se)

No comments:

Post a Comment