Saturday, August 19, 2017

Crveni Oskarovac


Na tek završenom Sarajevskom filmskom festivalu (SFF) Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobio je Oliver Stoun, holivudski velikan. Iako mnogo kritikovan, Stone je bio i ostao jedan od najsvestranijih filmskih djelatnika.
U svojoj dugoj i plodonosnoj karijeri koja traje od 1971. zaradio je tri nagrade Oskar (nominovan je čak 31 put - za glumu, za scneario, za režiju...).
U okviru programa SFF prikazano je nekoliko njegovih dobro poznatih naslova i najnoviji film - "Intervju s Putinom". Dokumentarac o najmoćnijem, ali i najmisterioznijem političkom državniku današnjice. Stoun je u američkoj javnosti označen kao "crveni" zahvaljujući dokumentarcima o bivšem predsjedniku Kube Fidelu Kastru ("Komandante", Tražeći Fidela" i "Kastro zimi") i bivšem lideru Venecuele Ugu Čavezu ("Južno od granice'').
Režijama i scenarijima mnogih dugometražnih (Rođen 4. Jula, JFK, Nikson, Rožene ubice, Lice s ožiljkom, Ponoćni ekspres, Snouden…), kratkometražnih filmova i dokumentaraca, ogolijevao je zanimljive istorijske ličnosti i događaje, često na kontroverzan način. Ali uvijek je ostao dosljedan sebi.
U periodu od dvije godine razgovarajući s predsjednikom Rusije snimio je četvorosatnu seriju, u Americi reklamiranu sloganom "Upoznajte svog neprijatelja".
Reditelj je naglasio da mu je cilj bio ponuditi pravu sliku ruskog predsjednika u odnosu na stereotipe i da je to ‘poziv na konačni mir između SAD i Rusije’. Međutim, mnogi gledaoci kažu da Stoun otvoreno pokazuje simpatije prema Putinu.

Najomraženije teme su mu nacionalizam i patriotizam, ali najpoznatiji njegovi filmovi se bave tim temama. ("To su dvije zle sile koje poznajem u istoriji svijeta. Uzrokovale su više smrti i razaranja ljudi i duša nego li bilo šta drugo ikada".)
Zanimljiva je Stounova fascinacija Titom: "Tito je bio jedan od heroja naše istorije. Predstavio je treći val između komunizma i kapitalizma. SAD mu nije pridodavala pažnju, nismo dobro prepoznali raskol između Jugoslavije i Sovjetskog saveza", kazao je reditelj. "Tito je bio izuzetno značajna ličnost. Bilo je zanimljivo gledati kako pregovara između dva svijeta. Jedino njega SAD nisu skinule s vlasti. Sve druge jesu. Jer SAD ne voli neutralnost. John Foster kaže da je neutralnost nemoralna. Takav je svijet bio pedesetih, i sve se više divim Titu. Očito je da su se stvari u Jugoslaviji počele raspadati nakon njegove smrti".

Oliver Stoun je rođen 15. septembra 1946. u Njujorku.

(internet)

No comments:

Post a Comment