Tuesday, September 05, 2017

Aco Ravlic: Iz istorije banjalučkog šaha DVA PORAZA SPIELMANNA


Zahvaljujući poduzetnosti banjalučkog šahovskog kluba "Balkan" u Banjaluci je ubrzo, poslije gostovanja svjetskog prvaka dr. Aljehina, nastupio još jedan velikan svjetskog šaha. Banjalučanima je u goste došao Austrijanac Rudolf Spielmann (Špilman).

Zanimanje je za njegov nastup, također, bilo veliko, jer je interes za šah u Banjaluci naglo poskočio poslije Aljehinova nastupa i jer je Spielmann slovio za jednog od najjačih svjetskih šahista. Ponovo je dvorana Hrvatskog doma bila puna, iako, na žalost organizatora, među protivnicima Spielmannu, te večeri - u aprilu 1931. godine nije bilo petorice najboljih banjalučkih igrača. Austrijski velemajstor je igrao simultanku na 28 ploča i zabilježio 21 pobjedu, dok je svega dvije partije izgubio, a 5 remizirao.
Počelo je loše po velemajstora, jer je prvu završenu partiju izgubio, a drugu remizirao. Prvu pobjedu je zabilježio Kiril Dimitrijević, a remis istaknuti šahovski pregalac Rudolf Keler. Drugu pobjedu je zabilježio Sveto Đorđević, poznat Banjalučanima po dugom stažu funkcionera u nogometnoj organizaciji prije i poslije Drugog svjetskog rata. Između onih koji su remizirali ističe se gđa Rabrenović (njen suprug inž. Rabrenović je izgubio), ali ništa manje vrijedni nisu remiji i ostale trojice: Emil Herman, inž.Rajner i Saloman Moni Poljokan. Novinski izvještaj je, između ostalog, konstatirao da je poslije skoro pet i pol sati igre "nakon oštre borbe igrala neodlučno s velemajstorom gđa Rabrenović, koja je tim pokazala da tzv. slabi(ji) spol već i u šahu konkuriše muškarcima (barem našim!)", a za nastup prof. Kozomare napisa "da je igrao veoma dobro ", odnosno da je "Samo jednom grubom greškom, uslijed brzog micanja, upropastio partiju". I Spielmann je ostavio vrlo dobar dojam. Da su protiv njega Banjalučani (među kojima su se nalazila i petorica igrača iz Kotor-Varoši) postigli dobar rezultat, kazuje drugi podatak - o gostovanju po Sloveniji istog velemajstora, kojem je čuveni Tartakover dao naslov "počasni jahač ordena kraljevskog gambita ", jer je bio najopasniji u kraljevom gambitu. Sa slovenskim šahistima je u 7 gradova odigrao 214 partija od kojih je izgubio samo 18, a remizirao 46. A slovenski šahisti su u to vrijeme slovili za najbolje u Jugoslaviji.

Aco Ravlić

No comments:

Post a Comment