Tuesday, September 26, 2017

Rusi ne dolaze - oni su vec tu!


Citam samo nekoliko naslova iz danasnjih novina. Necu ih citirati jer politicari, nasi lokalni, a i oni Trampovi a i ovi evropski, istocni i zapadni, uglavnom izazivaju mucninu u stomaku. Ako je tako, zasto se uopste i baviti s njima? Pa mora se, jer ako cutis ti ih ustvari podrzavas i dajes im mogucnost da te i dalje ponizavaju i da direktno ili indirektno odlucuju o tvojoj sudbini. Ovako bar kazes svoj stav za koji znas da nece nista promijeniti danas, ali stav po stav, glas po glas... i eto promjene - jednog dana, kad tad...
Ministar policije RS kaze da policija "prikuplja informacije" o nedavnim dogadjanjima u Skupstini RS, onaj mali iz Srbije, nekada Slobin a danas Vucicev potrcko, slikao se sa Trampom i ponosno izjavljuje da je on odavno njegov prijatelj. Rekao bih, cega se pametan stidi - budala se ponosi. Jedan drugi, malo prefinjeniji potrcko, nagradjen za to gradom Banjalukom, otisao u Saltzburg da promovise Banjaluku kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture u 2024. i vratio se sa salvama najtezih i najnizih optuzbi na racun opozicionog politicara iz Banjaluke koji je trenutno na funkciji ministra spoljnih poslova BiH, optuzujuci ga da je govorio protiv Banjaluke i Republike Srpske. Najkrace - neprijatelj.
Otkud Rusi u naslovu?
Pa shvaticete. Rusi su u nasem zargonu jos od 1948. bili  metafora militantnog komunistickog rezima, Gulaga, ugnjetavanja sloboda, "cizme" nad drugim drzavama, kulta licnosti... Ovdje u Kanadi sam upoznao mnoge Ruse, divne ljude, bliske nam po mnogo cemu, obrazovane, pametne, skromne, vrijedne... Vecina njih se, na slican nacin nasem, sjecala sovjetskog rezima i kroz salu, jer tako im je bilo lakse,  pricala o teskom zivotu pod represijom, o vodjama, njihovim potrckama, policijskom prikupljanju informacija, zlocinima, lazima, potkazivanju, siromastvu... svemu onome u cemu su morali zivjeti. Zbog svih tih Rusa sa kojima sam i danas prijatelj ne bih zelio koristiti metaforu Rusi u znacenju u kojem smo je godinama koristili. Ali, zbog Rusa koji i danas koriste Balkan za svoje imperijalisticke ciljeve, koji bi da ga vrate u vrijeme iz koga su moji prijatelji Rusi pobjegli, koristim je i dalje kao sto smo je godinama koristili.
Rusi su na Balkanu prisutni u mnogim oblastima, u pokupovanim privrednim resursima, informacijama, velikom direktnom politickom uticaju u Srbiji i RS... Nekada su Titovi politicari isli u Komitet po svoje misljenje. Danas, oni po svoje misljenje odlaze u Rusku ambasadu ili direktno u Moskvu ili u ambasadu neke zapadne zemlje ili u neku od prestonica Evrope, Tursku, svejedno.
U dijelovima Balkana vecinski naseljenim Srpskim narodom Rusi su vec tu. Ako i nisu fizicki, tu su njihovi sateliti u obliku policijskog ministra, ministra inostranih poslova Srbije, gradonacelnika Banjaluke... i hiljada drugih uhljebljenih politicara koji ce uciniti sve da vladaju sto duze a da ugnjetenom naroda ponude sto manje, da ga izoluju, sukobe sa svijetom, sukobe sa komsijama, samim sobom...
Dakle, Rusi nece doci jer oni su vec tu! Oni su prezent.
Jedino sto ove nase balkance sprecava da budu onako okrutni kako su to bili ruski komunisti je razvijen komunikacioni i informaticki sistem i cinjenica da se zlocin u danasnjem svijetu i u danasnje vrijeme ne moze sakriti onako kako se to radilo prije pola stoljeca...

Ukoliko u naslov umjesto Rusa ubacite Turke, Nijemce, Amerikance... i samo malo pomjerite granice, ali ostanete na Balkanu - dobicete potpuno isti rezultat.
Balkan je svjetska kolonija najnize vrste! I to najvise svojom zaslugom.
I ovom prilikom mora se pomenuti da se ne smije generalisati. Da ima pokusaja, ljudi, dogadjaja, pa i politicara koji bude nadu. Na zalost, za sada, samo nadu.

No comments:

Post a Comment